Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

"Ιερή και απαραβίαστη ψευδαίσθηση της ΕΕ" ο στόχος για το ελληνικό χρέος

"Ιερή και απαραβίαστη ψευδαίσθηση της ΕΕ" ο στόχος για το ελληνικό χρέος - Ανέφικτος ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ - Ασάφεια εκ νέου από το ΔΝΤ

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο «πολυπόθητος» στόχος για το ελληνικό χρέος το 2020 είναι επιεικώς… ανέφικτος. Ο μαγικός αριθμός 120% (του ΑΕΠ) φαντάζει πλέον «όνειρο θερινής νυκτός» στα μάτια ολοένα και περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Μόλις χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που ήθελαν τις τελευταίες ημέρες την τρόικα να αναθεώρησε το στόχο για τη μείωση του χρέους στο 129% του ΑΕΠ.
Στο 123% του ΑΕΠ εκτιμά το χρέος με τη σειρά του ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Σήμερα τη θέση αυτή περί του ανέφικτου του χρέους έρχεται να επαναλάβει και ο Constantin Gurdgiev, οικονομολόγος και καθηγητής στο Trinity College του Δουβλίνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal o περί ου ο λόγος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ (αναφορικά με την Ελλαδά) αποτελεί είναι «ιερή και απαραβίαστη ψευδαίσθηση της «Ευρωπαϊκή Ένωσης». Και συμπληρώνει: «Δεν βλέπω καμία λογική αριθμητική πράξη πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό».
Με τέτοιες εκτιμήσεις καθημερινά σαφώς επανέρχεται το ερώτημα: Ως προς τι εν τέλει οι θυσίες των Ελλήνων τόσο καιρό;


Πιο συγκεκριμένα, ακόμη και αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτού του στόχου –προ και μετά εκλογών- το 120% θα συνέχιζε να αποτελεί ανέφικτο στόχο. Αξίζει να υπενθυμίζουμε ότι το 2010, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στο 145% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι θα βρίσκεται μόλις στο 116%. Σημειώνεται ότι το 2005 το Ταμείο εκτιμούσε αναφορικά με το 2010 ότι το ελληνικό χρέος θα είχε υποχωρήσει κάτω του 100% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος… Και φυσικά έπεσε έξω…
«Πλέον οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν γίνει πιο ρεαλιστικές» δικαιολογεί ο Gabriel Sterne, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ.
«Τέτοιες προβλέψεις αποτελούν μια απατηλή εκτίμηση, βασισμένη σε αμέτρητε υποθέσεις για το μέλλον», σημειώνει από την πλευρά του ο Jacob Kirkegaard, αναλυτής το αμερικανικό think-tank, Peterson Institute for International Economics.

Πιο αισιόδοξα αντιμετωπίζει την κατάσταση η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη ανθρώπους που μετέχουν στις συζητήσεις για το 2ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. "H Ελλάδα μπορεί να μειωσει το χρέος της σε επίπεδα κάτω του 125% του ΑΕΠ έως το 2020", αναφέρεται στο δημοσίευμα. Περαιτέρω, το νέο σχέδιο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που καταρτίζει η τρόικα φέρεται να προβλέπει μείωση του χρέους το 2020 κάτω του 125%, επίπεδο που είναι κοντά στον αρχικό στόχο.
Όπως και να 'χει, καθίσταται παραπάνω από κατανοητό ότι ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ γεννήθηκε μάλλον κάπως αυθαίρετα, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ θα ήταν εφικτός αν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας εν τέλει δεχόντουσαν haircut 50%.
Τώρα που ετοιμάζονται να δεχτούν μεγαλύτερο, και εφόσον μάλιστα η ΕΚΤ προχώρησε ήδη στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της, ονομαστικής αξίας 50 δις ευρώ, ο στόχος απομακρύνεται…
Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά… Και μάλλον είναι η πολιτική τους…

επιμέλεια: Μίνα
(αναδημοσίευση από κείμενο μου στο www.bankingnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...