"Ιερή και απαραβίαστη ψευδαίσθηση της ΕΕ" ο στόχος για το ελληνικό χρέος - Ανέφικτος ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ - Ασάφεια εκ νέου από το ΔΝΤ
Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο «πολυπόθητος» στόχος για το ελληνικό χρέος το 2020 είναι επιεικώς… ανέφικτος. Ο μαγικός αριθμός 120% (του ΑΕΠ) φαντάζει πλέον «όνειρο θερινής νυκτός» στα μάτια ολοένα και περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο «πολυπόθητος» στόχος για το ελληνικό χρέος το 2020 είναι επιεικώς… ανέφικτος. Ο μαγικός αριθμός 120% (του ΑΕΠ) φαντάζει πλέον «όνειρο θερινής νυκτός» στα μάτια ολοένα και περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Μόλις χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που ήθελαν τις τελευταίες ημέρες την τρόικα να αναθεώρησε το στόχο για τη μείωση του χρέους στο 129% του ΑΕΠ.
Στο 123% του ΑΕΠ εκτιμά το χρέος με τη σειρά του ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Σήμερα τη θέση αυτή περί του ανέφικτου του χρέους έρχεται να επαναλάβει και ο Constantin Gurdgiev, οικονομολόγος και καθηγητής στο Trinity College του Δουβλίνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal o περί ου ο λόγος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ (αναφορικά με την Ελλαδά) αποτελεί είναι «ιερή και απαραβίαστη ψευδαίσθηση της «Ευρωπαϊκή Ένωσης». Και συμπληρώνει: «Δεν βλέπω καμία λογική αριθμητική πράξη πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό».
Με τέτοιες εκτιμήσεις καθημερινά σαφώς επανέρχεται το ερώτημα: Ως προς τι εν τέλει οι θυσίες των Ελλήνων τόσο καιρό;
Πιο συγκεκριμένα, ακόμη και αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτού του στόχου –προ και μετά εκλογών- το 120% θα συνέχιζε να αποτελεί ανέφικτο στόχο. Αξίζει να υπενθυμίζουμε ότι το 2010, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στο 145% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι θα βρίσκεται μόλις στο 116%. Σημειώνεται ότι το 2005 το Ταμείο εκτιμούσε αναφορικά με το 2010 ότι το ελληνικό χρέος θα είχε υποχωρήσει κάτω του 100% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος… Και φυσικά έπεσε έξω…
«Πλέον οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν γίνει πιο ρεαλιστικές» δικαιολογεί ο Gabriel Sterne, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ.
«Τέτοιες προβλέψεις αποτελούν μια απατηλή εκτίμηση, βασισμένη σε αμέτρητε υποθέσεις για το μέλλον», σημειώνει από την πλευρά του ο Jacob Kirkegaard, αναλυτής το αμερικανικό think-tank, Peterson Institute for International Economics.
Πιο αισιόδοξα αντιμετωπίζει την κατάσταση η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη ανθρώπους που μετέχουν στις συζητήσεις για το 2ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. "H Ελλάδα μπορεί να μειωσει το χρέος της σε επίπεδα κάτω του 125% του ΑΕΠ έως το 2020", αναφέρεται στο δημοσίευμα. Περαιτέρω, το νέο σχέδιο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που καταρτίζει η τρόικα φέρεται να προβλέπει μείωση του χρέους το 2020 κάτω του 125%, επίπεδο που είναι κοντά στον αρχικό στόχο.
Όπως και να 'χει, καθίσταται παραπάνω από κατανοητό ότι ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ γεννήθηκε μάλλον κάπως αυθαίρετα, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ θα ήταν εφικτός αν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας εν τέλει δεχόντουσαν haircut 50%.
Τώρα που ετοιμάζονται να δεχτούν μεγαλύτερο, και εφόσον μάλιστα η ΕΚΤ προχώρησε ήδη στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της, ονομαστικής αξίας 50 δις ευρώ, ο στόχος απομακρύνεται…
Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά… Και μάλλον είναι η πολιτική τους…
επιμέλεια: Μίνα
(αναδημοσίευση από κείμενο μου στο www.bankingnews.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου