Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Εξόρμηση... στις αναμνήσεις μέσα από το φωτογραφικό φακό

 Εξόρμηση... στις αναμνήσεις μέσα από το φωτογραφικό φακό
 
Ο καθένας από μας, αναμφίβολα, κάποια στιγμή της ζωής του έχει επιχειρήσει να αποθανατήσει μία στιγμή ή να διαφυλλάξει στη μνήμη του όμορφα γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι άλλο από τις διακοπές, όπου είτε περνάει κανείς ξέγνοιαστες και ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια του, είτε επισκέπτεται ένα μέρος διαφορετικό από αυτό στο οποιό μένει, όπου εκεί προκύπτουν εκπλήξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είτε τελικά μέσω των διακοπών εξασφαλίζει χρόνο για τον εαυτό του και έτσι έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει, να αποφορτιστεί από τις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς του και να σκεφτεί οτιδήποτε, πιθανότατα, τον απασχολεί.
Οποιαδήποτε περίπτωση από τις προαναφερόμενες κι αν αφορά τον καθένα από εμάς, σίγουρα, θέλοντας να σφραγίσουμε, να ‘κλειδώσουμε’-όπως συνηθίζεται να λέγεται- τις ευχάριστες στιγμές, έχουμε σταθεί πίσω από τη φωτογραφική μας μηχανή, έστω για μία και μοναδική φορά, και πατώντας το ‘μαγικό’ κουμπί το οποίο θα αποθανατίσει, θα ‘παγώσει’ τη στιγμή, έχουμε τραβήξει την πολυπόθητη φωτογραφία των διακοπών μας. Όταν, λοιπόν, φτάσει η στιγμή όπου θα αναπολήσουμε, θα νοσταλγήσουμε το παρελθόν, τότε θα ανατρέξουμε έκει όπου έχουμε φυλλάξει τη φωτογραφία -στη συγκεκριμένη περίπτωση, των διακοπών μας. Έπειτα, κοιτώντας τη, θα αναβιώσουν οι στιγμές και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών, μέσα από την ίδια τη φωτογραφία. Πιθανότατα, να συγκινηθεί κανείς ενθυμούμενος τις διακοπές του.

Πού οφείλεται όμως η συγκίνηση αυτή; Βασίζεται όντως στη θύμηση των διακοπών και των-συνήθως- όμορφων στιγμών που ζούμε ή η συναισθηματική φόρτιση που προκαλείται προέρχεται από την ψυχολογία και ψυχοσύνθεσή μας, ή μία κατάσταση που βιώνουμε, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την ξεγνοιασιά και ηρεμία που προσφέρουν οι διακοπές; Η απάντηση, σίγουρα, κρύβει και τις δύο περιπτώσεις.
Οι, συνήθως, όμορφες στιγμές του παρελθόντος που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών, χαραγμένες ανεξίτιλα στη μνήμη καθενός από μας και κατ’έπέκταση αποτυπωμένες σε φωτογραφίες μας, προκαλλούν συναισθηματική φόρτιση, καθώς πρόκειται για την απτή απόδειξη ότι παρεβρεθήκαμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος, συγκεκριμένη στιγμή. 
Ωστόσο, το πόσο θα συγκινηθεί κανείς αντικρίζοντας τη φωτογραφία των διακοπών αλλά και πόση σημαντικό θεωρεί αυτό το οποίο αντικρύζει, συνδέεται άμεσα με την ψυχολογική του κατάσταση, γεγονός το οποίο μπορεί να συντελέσει στο να συνδεθεί ιδιαίτερα με τη φωτογραφία την οποία κρατά στα χέρια του και τελικά να αποκτήσει μεγάλη σημασία για εκείνον. Το φαινόμενο αυτό, σχετίζεται, άρρηκτα, με το αίσθημα έλλειψης και νοσταλγίας που δημιουργείται, για μία κατάσταση του παρελθόντος.
Επιπλέον, είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος προσδίδει μεγάλη σημασία σε καταστάσεις, γεγονότα, ακόμη και αντικείμενα τα οποία επιθυμεί, ίσως και φοβάται να αποκτήσει το οποίο έχει να κάνει με την ανάγκη της πληρότητας του εαυτού μας, ή διαφορετικά του να αυτοαποκαλούμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι.
Εξετάζοντας, τώρα, την περίπτωση κατά την οποία ‘αποθηκεύουμε’ εικόνες στο μυαλό μας από τις διακοπές μας -εννοώντας ότι οι αναμνήσεις μας αποτελούν αυτές τις εικόνες και όχι βλέποντας εικόνες και αναμνήσεις που ‘ξεπροβάλλουν’ καθώς αντικρίζουμε μία φωτογραφία(όπως ανέφερα παραπάνω)- κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, συμπεραίνει κανείς ότι προκύπτουν μέσα από τις ίδιες μας τις εμπειρίες και το σημαντικότερο, μπορούν να γίνουν τροφή για σκέψη, αλλά και μέσα από τις ίδιες μας τις αναμνήσεις και τις εικόνες να προκύψουν νέες εικόνες που θα αποτελέσουν με τη σειρά τους πιθανότατα την αφορμή για έμπνευση και δημιουργία. Το συμπέρασμα που προκύπτει, συνεπώς, είναι το αναμενόμενο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγάλη σημασία στις διακοπές, αφού αυτές περάσουν και συχνά για τους προαναφερόμενους λόγους. Και μην ξεχνάτε...!!! Να αποθανατίζετε τις στιγμές..!

                                                                                      Επιμέλεια: Αλίκη Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...