Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μια εβδομάδα ο χρόνος ζωής της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπτωση καταστροφής ή πολέμου...


Μια εβδομάδα ο χρόνος ζωής της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπτωση καταστροφής ή πολέμου...

Μια εβδομάδα θα μπορούσε να αντέξει μόνο η παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή πολεμικής σύρραξης, με φόντο την αδυναμία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν απρόσμενα συμβάντα...
Τον παραπάνω συλλογισμό αναφέρει σε έκθεσή του το think-tank, Chatham House. "Γεγονότα όπως το σύννεφο υφεστιακής σκόνης του 2010, ο σεισμός στην Ιαπωνία ή οι πλημμύρες στην Ταϋλάνδη έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομία και την ανάπτυξη, αν το πλήγμα στην παραγωγή διαρκέσει για πάνω από μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό των 7 ημερών είναι το maximum της αντοχής της παγκόσμιας οικονομίας στην σημερινή κατάσταση", τονίζει το think tank.
Πράγματι, η σημερινή παγκόσμια εικόνα φαίνεται πως θα ήταν επιρρεπής σε οποιοδήποτε σοκ. Περί το 30% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών θα μπορούσε να επηρεαστεί αμέσως από μια καταστροφή ή σύρραξη, κυρίως στον τουριστικό και στον μεταποιητικό κλάδο.

"Μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1% τον επόμενο μήνα", σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. "Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να λάβουμε τα κατάλληλα μαθήματα από αυτές τις εμπειρίες, έτσι ώστε η οικονομία να είναι πιο ανθεκτική στο χτύπημα οποιασδήποτε καταστροφής, γεγονός βέβαια που προϋποθέτει την σωστή στάση των κρατικών κυβερνήσεων", εκτιμά ο Alyson Warhust, CEO της αναλυτικής εταιρείας, Maplecroft.
Σύμφωνα με το Cathma House, τα χειρότερα σενάρια δεν αποτελούν παγκόσμια μέριμνα, ενόσω η κλιματική αλλαγή ασκεί εκ νέου πιέσεις στις δομές. 
Ανάμεσα στις προτάσεις του think tank για να βελτιωθεί η ανταπόκριση των κυβερνήσεων βρίσκονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία οφείλουν να παρέχουν συνεχή ενημέρωση. Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται λόγος για το Twitter, το οποίο κατάφερε να συντονίσει και διάφορα κινήματα στη Βρετανία.

επιμέλεια: Μίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...