Μια εβδομάδα ο χρόνος ζωής της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπτωση καταστροφής ή πολέμου...
Τον παραπάνω συλλογισμό αναφέρει σε έκθεσή του το think-tank, Chatham House. "Γεγονότα όπως το σύννεφο υφεστιακής σκόνης του 2010, ο σεισμός στην Ιαπωνία ή οι πλημμύρες στην Ταϋλάνδη έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομία και την ανάπτυξη, αν το πλήγμα στην παραγωγή διαρκέσει για πάνω από μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό των 7 ημερών είναι το maximum της αντοχής της παγκόσμιας οικονομίας στην σημερινή κατάσταση", τονίζει το think tank.
Πράγματι, η σημερινή παγκόσμια εικόνα φαίνεται πως θα ήταν επιρρεπής σε οποιοδήποτε σοκ. Περί το 30% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών θα μπορούσε να επηρεαστεί αμέσως από μια καταστροφή ή σύρραξη, κυρίως στον τουριστικό και στον μεταποιητικό κλάδο.
"Μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1% τον επόμενο μήνα", σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. "Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να λάβουμε τα κατάλληλα μαθήματα από αυτές τις εμπειρίες, έτσι ώστε η οικονομία να είναι πιο ανθεκτική στο χτύπημα οποιασδήποτε καταστροφής, γεγονός βέβαια που προϋποθέτει την σωστή στάση των κρατικών κυβερνήσεων", εκτιμά ο Alyson Warhust, CEO της αναλυτικής εταιρείας, Maplecroft.
Σύμφωνα με το Cathma House, τα χειρότερα σενάρια δεν αποτελούν παγκόσμια μέριμνα, ενόσω η κλιματική αλλαγή ασκεί εκ νέου πιέσεις στις δομές.
Ανάμεσα στις προτάσεις του think tank για να βελτιωθεί η ανταπόκριση των κυβερνήσεων βρίσκονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία οφείλουν να παρέχουν συνεχή ενημέρωση. Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται λόγος για το Twitter, το οποίο κατάφερε να συντονίσει και διάφορα κινήματα στη Βρετανία.
επιμέλεια: Μίνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου