Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Jane Eyre

Πάθη,  έρωτας, ωριμότητα, αθωότητα, βία, διλήμματα, ηθική συνθέτουν το μυθιστόρημα της Βρετανής συγγραφέως Charlotte Bronte, υπό τον τίτλο Jane Eyre και το φιλολογικό ψευδώνυμο Currer Bell.
Jane Eyre
Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1847, στους πρόποδες της νεωτερικότητας,  όπως υπογραμμίζεται από το φεμινιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα του, καταγγελτικό απέναντι στην παιδική βία και με βαθύ αίσθημα υπεράσπισης της γυναικείας χειραφέτησης, έναν αιώνα μετά τη γαλλική επανάσταση και στην ακμή του ρομαντισμού.
Το αντικείμενο του βιβλίου ανοίγεται σε δύο ορίζοντες. Αρχικά διαπραγματεύεται τη σκληρή μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή, τα συναισθήματα και τις καθοριστικές για τη ζωή εμπειρίες, ενώ στη συνέχεια επιδίδεται σε έντονη κοινωνική κριτική, ενάντια στη βία, την καταπίεση - ψυχολογική, κοινωνική, ενδοικογενειακή – στο αναδυόμενο αστικό περιβάλλον του 19ου αιώνα, με φόντο τη λογοτεχνική γοτθική παράδοση. 

Το ηθικοπλαστικό στοιχείο, η θρησκευτική πειθαρχία, ο φόβος ακόμη και για την ίδια τη ζωή κυριαρχούν έντονα, διαπλεκόμενα με έναν έντονο κλασικό ρομαντισμό και το δραματικό στοιχείο.  Ωστόσο, σύντομα το «πρέπει» συγκρούεται με την αγάπη για τη ζωή, το πείσμα, την ελευθερία.

Η κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού αυτού έργου της λογοτεχνίας αποδίδεται με αριστοτεχνικό τρόπο στην κάμερα του Αμερικανού σκηνοθέτη Cary Joji Fukunaga. Βικτωριανά κουστούμια, χαρακτηριστική φωτογραφία εποχής, καλαίσθητη σκηνοθεσία, με την εκπληκτική ερμηνεία της  Mia Wasikowska  (από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων), συντρέχουν για τη δημιουργία μιας ταινίας που αξίζει όλοι να δούμε.

επιμέλεια: Μίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...