Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης 
Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα ευαίσθητο ζήτημα των σημερινών κοινωνιών. Φαινόμενο που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο (από αναπτυγμένες χώρες, έως τριτοκοσμικές), αλλά και σε κάθε ιστορική περίοδο, η αποτρόπαια αυτή πράξη πολλές φορές ξεφεύγει του νόμου.

Η παιδική κακοποίηση δεν προϋποθέτει αναγκαστικά την χρήση φυσικής βίας. Πολλές φορές, η λεκτική κακοποίηση μπορεί να αφήσει χειρότερα ψυχολογικό αντίκτυπο στο θύμα. Ακόμη, η παιδική πορνογραφία είναι μια αποτρόπαια έκφανση του φαινομένου.

"Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια", επισημαίνει η κοινωνική λειτουργός του Χαμόγελου του Παιδιού, Χριστίνα Δέδε. "Πρόκειται για ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν προβληματικό ενήλικα. Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, άτομα που δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση σε καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη. Επιπλέον, οι άνθρωποι, που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά, ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών, όταν γίνουν ενήλικες". (πηγή: ΑΠΕ)


Σημειώνεται ότι κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2011, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1056, που λειτουργεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενημερώθηκε για 711 παιδιά, που βρίσκονται σε κίνδυνο.

"Μόλις κριθεί επιβεβλημένη η απομάκρυνσή του από το κακοποιητικό περιβάλλον, το παιδί μεταφέρεται σε κάποιο από τα Νοσοκομεία Παίδων, ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Παράλληλα, αναζητείται ο κατάλληλος χώρος φιλοξενίας του. Ωστόσο, η έλλειψη χώρων φιλοξενίας οδηγεί πολλά από αυτά τα παιδιά να παραμένουν «εγκαταλελειμμένα» στα νοσοκομεία για εβδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις, αν δε βρεθεί άμεσα λύση", ενημερώνει ο  Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος της οργάνωσης. (πηγή: ΑΠΕ)

Η παιδική βία μπορεί πέρα από τις σωματικές συνέπειες να προκαλέσει προβλήματα και στον εγκέφαλο, με πρωταρχικό την απώλεια μνήμης, λόγω του σοκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης, Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το 2012 ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκατ. παγκοσμίως, ο αριθμός των παιδιών που προβλέπεται να εξαφανιστούν εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8 εκατ., ενώ 300 εκατ. παιδιά αυτής της γενιάς ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωσή τους. 


Διαβάστε επίσης: "Αγάπη μου, σκότωσα τα παιδιά" (http://korwnagrammata.blogspot.com/2011/06/blog-post_14.html)   -------    "Με χημικό ευνουχισμό απαντά στην παιδεραστία και η Ρωσία" (http://korwnagrammata.blogspot.com/2011/10/blog-post.html) 

Επισκεφθείτε: Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία (http://www.e-child.gr/content/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7)   -------- Το χαμόγελο του Παιδιού (http://www.hamogelo.gr/19.1/Nea)


επιμέλεια: Μίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...