Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Νίκησαν οι φοιτητές της Χιλής

Ξανά στις αίθουσες οι φοιτητές της Χιλής, με σημαντική νίκη ενάντια στην κυβέρνηση

Στις αίθουσες επιστρέφουν μετά από 6 κινηματικούς μήνες και αποχής από τα πανεπιστημιακά μαθήματα οι φοιτητές της Χιλής, "δεσμευόμενοι" να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Κεντρικό αίτημά τους η δωρεάν παιδεία, καθώς το κράτος είχε πάψει να χρηματοδοτεί τη δημόσια παιδεία από τη διάρκεια της δικτατορίας της δεκαετίας του 1980, επί συνταγματάρχη Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Οι φοιτητές κάνουν λόγο για "πρόοδο"  στα αιτήματά τους, αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε να καλύπτει για το 60% των φοιτητών τα δίδακτρα για τις σπουδές τους στα δημόσια πανεπιστήμια, κάτι το οποίο απέρριπτε για μήνες, χάνοντας έτσι μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς της.

Σημειώνεται πως στη Χιλή,  πάνω από τα μισά νοικοκυριά ζουν με λιγότερα από 900 δολάρια τον μήνα, ενώ τα φοιτητικά δάνεια έχουν επιτόκια υψηλότερα από τα υπόλοιπα της αγοράς και πολλοί φοιτητές όταν αποφοιτούν έχουν δάνεια ύψους 40.000 δολαρίων....
 
Στο μεταξύ, την Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες φοιτητές δαδήλωσαν στο Σαντιάγο και φυσικά η κρατική καταστολή έκανε αισθητή την παρουσία της.

Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομία έκανε χρήση νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει τη συγκέντρωση φοιτητών. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τουλάχιστον έναν άνθρωπο και κατέσχεσε βόμβες μολότοφ από τσάντες νεαρών που διέφυγαν.

επιμέλεια: Μίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...