Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η θρησκεία του Ιπτάμενου Τέρατος των Μακαρονιών


Ιούλιος του 2011. Ο Αυστριακός Niko Alm αποκτά το δικαίωμα, έπειτα από 3ετή μάχη με τις αρχές, να εκδώσει δίπλωμα οδήγησης, στο οποίο εικονίζεται φορώντας ένα σουρωτήρι στο κεφάλι. Το γεγονός κάνει το γύρω του κόσμου και γίνεται αντικείμενο αναφοράς σε πολλά παγκοσμίως γνωστά παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC.
Το σουρωτήρι δεν είναι ένα απλό καπρίτσιο του κύριου Alm. Είναι το σύμβολο της πίστης του. Ο Alm είναι Pastafari. Ανήκει, δηλαδή, στην εκκλησία του Flying Spaghetti Monster.










Τι είναι αυτό; Μεγάλη ιστορία... Ας την πάρουμε απ’ την αρχή.
Τον Ιανουάριο του 2005 ο Bobby Henderson, απόφοιτος της Φυσικής Σχολής του Όρεγκον στέλνει επιστολή σε σχολείο του Κάνσας. Την περίοδο εκείνη είχε προταθεί να διδάσκεται στα σχολεία της Αμερικής, παράλληλα με την θεωρία της εξέλιξης, η θεωρία της δημιουργίας του κόσμου από ένα ανώτερο ον.  Ο Henderson ζητά με την επιστολή του να διδάσκεται, ταυτόχρονα με αυτές τις δύο θεωρίες, και η θεωρία της δημιουργίας του κόσμου από το Flying Spaghetti Monster.
Φυσικά, η επιστολή του ήταν χιουμοριστική. Η πρόταση του Henderson, όμως, χαρακτηρίστηκε, ως ιδιαίτερα εφυής, αφού κανείς δε μπορούσε να αμφισβητήσει τη θεωρία του. Κανείς δε μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει Flying Spaghetti Monster, όπως και κανείς δε μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει Θεός. Επίσης, το Flying Spaghetti Monster έγινε το σύμβολο της αντίδρασης απέναντι στην ενδεχόμενη αντικατάσταση της εξελικτηκής θεωρίας από τη θρησκευική, στη διδακτική ύλη των σχολείων, στις ΗΠΑ.
Πολλοί ασπάστηκαν τη σατιρική θρησκεία του Henderson. Η μεγάλη της απήχηση οδήγησε το δημιουργό της να φτιάξει site (http://www.venganza.org/), μέσα από το οποίο προσφέρει στο κοινό προπαγανδιστικό υλικό, περιγράφει την πίστη στο Flying Spaghetti Monster και παραθέτει την επιστολή απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Μέσα στην ιστοσελίδα του, ο Henderson αναφέρει το εξής:
«Θυμηθείτε ότι είμαστε η πιο ειρηνική θρησκεία στον κόσμο, αφού δεν εμείς δεν έχουμε ξεκινήσει πολέμους στο όνομα του Θεού μας»
Ο Πασταφαρισμός, λέξη η οποία προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων «Πάστα» και «Ρασταφάρι», έχει τεράστια απήχηση. Στο Facebook 50.000 άτομα δηλώνουν Rastafari, ενώ άλλες 70.000 άτομα ασπάζονται τη θρησκεία του Flyng Spaghetti Monster. Πέρα απ’ αυτό, υπάρχει και το Ευαγγέλιο του Πασταφαριανισμού, το οποίο ο Henderson δήλωσε ότι έχουν αγοράσει περίπου 100.000 άτομα.

Στο ιντερνετ υπάρχει σελίδα που ονομάζεται «Παγκόσμια Κοινότητα για τους πιστούς του Flying Spaghetti Monster» (http://www.fsmawareness.com/). Επιπλέον, υπάρχουν πολλές σελίδες θαυμαστών, ενώ με το φαινόμενο του Ιπτάμενου Τέρατος των Μακαρονιών έχουν ασχολήθεί εκτενώς σελίδες όπως το Boing Boing, το Something Awful, το Uncyclopedia, and το Fark.com. Την επιστολή του Henderson έχουν δημοσιεύσει οι New York Times, η Washington Post, και η Chicago Sun-Times.
Σύμφωνα με τον Πασταφαριανισμό, ο Παράδεισος περιλαμβάνει ένα ηφαίστειο μπύρας και ένα εργοστάσιο που παράγει στρίπερ. Η Κόλαση περιέχει ακριβώς τα ίδια, μόνο που η μπύρα είναι μπαγιάτικη και οι στρίπερ έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσίματα.
Επίσης, όπως σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν γιορτές, άγιες μέρες του χρόνου δηλαδή, έτσι και στον Πασταφαριανισμό. Μόνο που στη θρησκεία του Flying Spaghetti Monster δεν ονομάζονται «Χριστούγεννα» ή «Πάσχα», αλλά «Διακοπές», και δεν τοποθετούνται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά οι πιστοί τις γιορτάζουν όποτε τους κάνει κέφι.

Η πρωτότυπη αυτή θρησκεία ξεκίνησε από την απηύδιση του νεαρού Henderson προς τον φονταμεταλισμό των Αμερικανών, η οποία εκφράστηκε με σατιρικό τρόπο. Στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια χιουμοριστική διαμαρτυρία ενάντια στην εμμονή με τη θρησκεία αλλά και σε μια χιουμοριστική υπόδειξη ότι η θρησκεία είναι ένας θεσμός σχετικός.
Σας προτείνω να ψάξετε στο ιντερνετ περαιτέρω για το Flying Spaghetti Monster. Βέβαια, όλες οι διαθέσιμες σελίδες είναι στα αγγλικά, αλλά ευκαιρία να τα εξασκήσετε, ειδικά τώρα που οδεύουμε ιλλιγγιωδώς προς την παγκοσμιοποίηση.
Εγώ, πάντως, το συμπέρασμα που έχω να βγάλω απ’ όλα αυτά, είναι ότι η υποχρέωση των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν μαντίλα είναι το ίδιο γελοία με την υποχρέωση του πασταφαριανού Niko Alm να φορά ένα σουρωτήρι στο κεφάλι του. 

Επιμέλεια: Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...