Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Καλωσορίσατε στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

Καλωσορίσατε στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» 
Επανέρχονται για ακόμη μια φορά επί της τραπέζης οι συζητήσεις για δημοσιονομική σύγκλιση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, «ενώ η δημοσιονομική κρίση βαθαίνει, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναλώνονται στις προσπάθειές τους για δομικές αλλαγές στη δημοσιονομική διακυβέρνηση της ζώνης των 17».
Η κεντρική χρηματοοικονομική αρχή (με αρμοδιότητες στο πεδίο των οποίων θα εμπίπτει το φορολογικό, η έκδοση ομολόγων και η έγκριση των προϋπολογισμών), η οποία θα καταφέρει να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» (κατ’ αναλογία με τις ΗΠΑ) αποτελεί το βασικό πυλώνα του πλάνου.
Η δημόσια παραδοχή του γεγονότος αποτελεί ακόμη taboo, θα έλεγε κανείς. Η αναποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα σχεδίων, εν τούτοις, δίνει βήμα σε κάθε πιθανό σχέδιο… Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που παραδέχονται ομόφωνα τη λύση της κεντρικής οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης των 17.


Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων της ΕΚΤ και της Ουάσινγκτον, κατά την οποία ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρουσίασε το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να αποδείξει το γιατί πιο δυναμωμένα έθνη γίνονται σιγά σιγά απαραίτητα (το άρθρο των NY Times δεν κατονομάζει, ωστόσο τους αξιωματούχους).
Και ο κορυφαίος Ευρωπαίος τραπεζίτης, Jean Claude Τrichet παραδέχεται ότι «η ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση είναι απαραίτητη»…
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πρότυπο των ΗΠΑ συνέστησε να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση  και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, προτείνοντας τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, ο Σρέντερ εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λάθος που αναμένουν ότι το ευρώ θα οδηγήσει μόνο του την Ένωση. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική, υποστήριξε.
Είναι δύσκολο φυσικά να αποφανθούμε αν η σύσταση των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» θα έδινε τη λύση. Το σίγουρο είναι ότι οι έως τώρα πολιτικές και οικονομικές προσπάθειες γεμίζουν τις αγορές με αβεβαιότητα, ενώ δεν φαίνεται να δίνουν κάποια απτή λύση.
Από την άλλη, κοιτώντας τις ΗΠΑ είναι εύκολο να διακρίνουμε τα σημάδια της αδυναμίας τους… Μια τέτοια ένωση, και όμως η ανεργία βρίσκεται στο ζενίθ, το χρέος δεν έχει προηγούμενο και οι αξιολογικές υποβαθμίσεις ήταν τελικά απλά ζήτημα χρόνου. Η Standard & Poor’s απλά έκανε την αρχή…
«Αν οι σημερινοί πολιτικοί θέλουν το οικοδόμημα να πετύχει, θα πρέπει να πιέσουν τις καταστάσεις, για περαιτέρω δημοσιονομική αναδιάρθρωση σε όλη τη ζώνη του ευρώ», επισημαίνει ο Antonio Borges, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιέζοντας τις καταστάσεις, όμως θα φτάσουμε τελικά στο επιθυμητό ή απλώς θα τσακίσουμε την Ευρωζώνη, πιάνοντας πάτο;
«Θα έλθει μια μέρα που όλα τα έθνη αυτής της ηπείρου, χωρίς να χάσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους ή την ένδοξη ατομικότητά τους, θα συνενωθούν σε μια ανώτερη οντότητα και θα συναποτελέσουν την ευρωπαϊκή αδελφότητα. Θα έλθει μια μέρα που δεν θα υπάρχουν πια άλλα πεδία μαχών εκτός από τα πεδία των ιδεών. Θα έλθει μια μέρα που οι σφαίρες και οι βόμβες θα αντικατασταθούν από τις ψήφους. Θα έλθει μια μέρα όπου θα δούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης πρόσωπο με πρόσωπο, να απλώνουν το χέρι τους η μια προς την άλλη κατά πλάτος της θάλασσας». (Βίκτωρ Ουγκώ, 1849)


επιμέλεια: Μίνα (αναδημοσίευση κειμένου μου από το bankingnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...