Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κωστάλα φάε μια μηνυσούλα




Όλοι παρατηρήσαμε την τηλεοπτική διαφήμιση του Athenian College με τον Αλέξη Κωστάλα σε ρόλο παρουσιαστή των αρετών του κολλεγίου. Βέβαια, το Υπουργείο Παιδείας έκρινε πως η συγκεκριμένη διαφήμιση ήταν παραπλανητική και παράνομη. Σίγουρα το Athenian College δεν είναι το «Εκπαιδευτικό γεγονός της χρονιάς», όπως είναι ο τίτλος της διαφήμισης που μας απασχολεί, και η κυρία Υπουργός ευτυχώς το κατάλαβε.
Το Athenian College έχει κληθεί εγγράφως από το Υπουργείο να αποσύρει τη διαφήμιση, ως την Τρίτη 30-8-2011, που μας πέρασε, διαφορετικά θα ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας του. Η Φώφη Γεννηματά, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, με επιστολή της στο Athenian College, όχι μόνο ζήτησε την απόσυρση της διαφήμισης, αλλά και την αποκατάσταση της αλήθειας με τη δημοσίευση στον τύπο σαφών και πλήρων διευκρινίσεων.


Μάλιστα... Αυτή η είδηση μου κέντρισε προσωπικά την προσοχή, όχι λόγω της παραπλανητικής διαφήμισης του κολλεγίου, διότι το κολλέγιο, ως ιδιωτικός φορέας, μπορεί να κάνει ότι επιθυμεί, εφόσον του επιτρέπεται, αλλα λόγω της συμμετοχής του «ποιοτικού» κύριου Κωστάλα.
Ο κύριος Κωστάλας για μένα σε αυτή τη διαφήμιση προδόθηκε άσχημα. Πάντως, θα μου πει κανείς, ο ίδιος άνθρωπος συμμετέχει και στη Eurovision και στο Dancing with the stars, επομένως από καιρό έχει αποτινάξει την εικόνα του σοβαρού παρουσιαστή καλλιτεχνικών γεγονότων,  εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού,  μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η Eurovision και το Dancing with the stars είναι δύο πολύ καλοστημένα και καλοοργανωμένα show. Είναι πλήρως αξιοπρεπή, ως προς τη διοργάνωση, και τα δύο και, επιπλέον, σχετίζονται με το χορό και τα καλλιτεχνικά γενικότερα, στα οποία είναι ειδήμων ο κύριος Κωστάλας. Στη διαφήμιση, όμως, του κολλεγίου ως τι εμφανίστηκε;
Υποθέτω πως πήρε ένα σκασμό λεφτά, αλλιώς δε θα είχε κίνητρο να κάνει κάτι τέτοιο... Η συγκεκριμένη διαφήμιση, όμως, καταστρέφει το image που τόσα χρόνια έχει παλέψει να δημιουργήσει, γιατί είναι πολύ προκλητική.
Τα παιδιά των κολλεγίων, με τις νέες μεταρρυθμίσεις που γίνονται σχετικά με τα κολλέγια αυτή την περίοδο λένε  «Αχ, κοίτα, επειδή η οικογένειά μου πληρώνει την εκπαίδευσή μου, έχω τα ίδια δικαιώματα με σένα, χαζό παιδί του Πανεπιστημίου, που τσάμπα ξεσκιζόσουν στις Πανελλήνιες» και ο κύριος Κωστάλας συμφωνεί μαζί τους, καλώντας μέσω της διαφήμισης και άλλα παιδιά να συμμετέχουν σε όλο αυτό το εξευτελιστικό για το Πανεπιστήμιο σύστημα.
Αν είναι ο κύριος Κωστάλας υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι δικό του θέμα. Δεν έχει καμιά δουλειά να γίνεται τόσο προκλητικός. Οι διαφημιστές δεν χρησιμοποίησαν τυχαία το συγκεκριμένο πρόσωπο. Το image του σοβαρού εμπειρογνόμωνα που διέθετε προ διαφήμισης ο κύριος Κωστάλας –γιατί τώρα ρεζιλεύθηκε για τα καλά, μετά και από τη μήνυση-  κάνει τη διαφήμιση πιο πειστική στον τηλεθεατή. Όσα λεφτά και να πήρε αυτό που έκανε δε δικαιολογείται. Δε δικαιολογείται, δηλαδή, να συμμετέχει στη διαμόρφωση συνειδήσεων σε μια περίοδο που το Πανεπιστήμιο δέχεται επίθεση από την ιδιωτική εκπαίδευση. Αν χρειαζόταν λεφτά, ας έκανε τουλάχιστον κάτι στο οποίο να μην υπήρχε προβολή.
Με απογοήτευσε η συμμετοχή του κύριου Κωστάλα στη διαφήμιση που σχολιάζουμε, διότι από μικρό τον θαύμαζα για τη στιβαρή παρουσία του και για την υπέροχη, μοναδική φωνή του. Πάντα τον είχα στο μυαλό μου ως έναν κύριο. Με αυτή του την κίνηση μου απέδειξε πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα ΄χουμε στο μυαλό μας και όσο ξεχωριστός και ταλαντούχος και αν είναι, πια δε με ενδιαφέρει, διότι μου έδειξε το αληθινό του πρόσωπο πίσω από τη μάσκα.
Δυστυχώς, κάθε χρόνο που μεγαλώνω ακόμα ένα από τα «είδωλά» μου καταρρίπτεται. Αλλά, τι να κάνουμε, έτσι είναι αυτά.
Τουλάχιστον ο κύριος Κωστάλας έφαγε μια γερή μηνυσούλα, την οποία και ιδιαίτερα ευχαριστήθηκα, και εξευτελίστηκε τελείως.
Το Υπουργείο Παιδείας, βεβαίως βεβαίως, δεν έκανε τη μήνυση από την καλή του την καρδιά, διότι παραπλανητικές και παράνομες διαφημίσεις υπήρχαν ανεκαθεν με την ανοχή του, αλλά ακριβώς επειδή είναι μια δύσκολη εποχή θέλησε να έρθει λίγο πιο κοντά στον κόσμο, να δείξει το καλό του πρόσωπο, με μια επικοινωνιακή κίνηση ματ.

Υ.Γ. Το βίντεο της διαφήμισης έχει αποσυρθεί από το  youtube, για ευνόητους λόγους, και δεν μπόρεσα να το αναρτήσω.

*Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Athenian College, αποφάσισε μετά από σχετική εισήγηση του ΕΚΕΠΙΣ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φώφη Γεννηματά, για λόγους δημοσίου συμφέροντoς, παραβίασης των όρων αυτής και μη σύννομης λειτουργίας της. Ειδικότερα, το Athenian College παραβίασε τους όρους της άδειας λειτουργίας του και του νόμου καθώς με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του γνωστοποίησε ότι πραγματοποιεί επιπλέον προγράμματα σπουδών από αυτά που όριζε η άδεια του. Επιπλέον η διαφήμιση που χρησιμοποίησε στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ από κοινού με το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, κρίθηκε ως παραπλανητική, καθώς ισχυριζόταν ότι παρείχε με σπουδές ενός έτους στα ελληνικά τίτλο Bachelor, ενώ το παραπάνω δεν είναι αληθές αφού δεν περιλαμβάνεται στην άδεια λειτουργίας της σχετικός όρος και δυνατότητα.(12/9/2011- απόσπασμα από το επίσημο Δελτίο Τύπου)
Επιμέλεια: Μαρία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...