Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Μια ατομική διάσπαση, 269.446 χαμένες ζωές - Εξήντα έξι χρόνια μετά τη Χιροσίμα

Μια ατομική διάσπαση, 269.446 χαμένες ζωές - Εξήντα έξι χρόνια μετά τη Χιροσίμα

Εξήντα έξι χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τον ατομικό βομβαρδισμό της ιαπωνικής πόλης Χιροσίμα. Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι ΗΠΑ έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.
Η χώρα τίμησε την επέτειο του τραγικού συμβάντος σε μια εκδήλωση με θέμα την αποπυρηνικοποίηση και την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από πάνω από 60 χώρες.
Οι πληγές της χώρας παραμένουν νωπές, καθώς το νέο πυρηνικό δυστύχημα που προκλήθηκε στη Φουκουσίμα, από το σεισμό και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ήταν εφάμιλλο, ίσως και πιο μοιραίο από εκείνο της Χιροσίμα.
Στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, στα πλαίσια της τελετής, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Naoto Kan, έδωσε το στίγμα της ανάγκης για αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα.
«Η εμπιστοσύνη που είχε κάποτε ο λαός της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια έχει ραγίσει», δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Kazumi Matsui.


Αξίζει να σημειωθεί πως οι 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης υπογραμμίζουν τον τραγικό απολογισμό του συμβάντος, ενώ χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.
Ο αμερικανικός μιλιταρισμός άφησε για ακόμη μια φορά το στίγμα του στις ζωές των αθώων ανθρώπων της Χιροσίμα. Ο χαμός, το δράμα και οι πληγές της χώρας θα μένουν πάντα ανοιχτές – φόρος τιμής στην επεκτατική πολιτική των διαθέσεών τους.
Η περίπτωση της Χιροσίμα και της Φουκουσίμα, πρέπει να μας θυμίζει καθημερινά την πυρηνική απειλή που εγκυμονεί τους κόλπους του πλανήτη, ακόμη και στην ίδια την Ευρώπη, δίπλα μας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν εκπληρώθηκαν οι περσινές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων.
Ας παλέψουμε για την αποπυρηνικοποίηση τώρα.
Links για να δείτε πως μπορείτε να παρέχετε βοήθεια στην Ιαπωνία:
http://www.aarjapan.gr.jp/english/
www.redcross.org/
http://www.huffingtonpost.com/2011/03/21/how-to-help-japan-earthquake-relief_n_834484.html
 







επιμέλεια: Μίνα
 
αφιερωμένο σε όλους τους συνανθρώπους μας που παλεύουν για τη ζωή τους ενάντια στις μιλιταριστικές διαθέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...