Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ψεμα... αγάπη μου...

Ψεμα... αγάπη μου...
Η Μ. πάλι άργησε στη δουλειά σήμερα. «Γαμώτο, αμάν αυτό το ξυπνητήρι». Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν το ακούει ποτέ. Και από μια έντονη διάθεση για ύπνο και ξεκούραση, λίγο χουζούρεμα έστω, ξεκινάει ένα κύκλος με φωνές, βιασύνη, ντύσιμο στα γρήγορα…. Μμμ κάτι λείπει. Α ναι! Το ψέμα…

Το ψέμα είναι μια κατάσταση, θα πω, η οποία ορίζει τις ζωές μας. Είναι πλέον απαραίτητη συνθήκη για να ξεπερνάμε κάποια εμπόδια και να προχωράμε μπροστά. Θες οι ρυθμοί; Οι καταστάσεις; Οι άνθρωποι; Όλα αποτελούν μικρές αφορμές για να εγκαταλείψουμε την αλήθεια.

Πρώτου μιλήσουμε για αυτό πρέπει να καταλάβουμε τι είναι.
«Ψέμα είναι μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει (ή πιστεύει) ότι η πρόταση είναι αναληθής. (Εάν ο ίδιος ο υποστηρικτής της πρότασης την πιστεύει για αληθή ενώ δεν είναι, έχουμε να κάνουμε με πλάνη και όχι με ψέμα)» (Βικιπαίδεια)
«Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό (το ψέμα) και όσο έχει κανείς την εντύπωση πως είναι ελεύθερος από το ψέμα, τόσο περισσότερο είναι δεμένος σ’ αυτό. Η ζωή όπως είναι δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς το ψέμα» (Ουσπένσκι, Ρώσος φιλόσοφος του 19ου αι.)
«Το πιο δύσκολο στη ζωή είναι να ζεις και να μη λες ψέματα... και να μην πιστεύεις το ψέμα σου» (Ντοστογιέφσκι, Ρώσος λογοτέχνης του 19ου αι.)




Το ψέμα, βέβαια, μπορεί να έχει πολλές διαβαθμίσεις. Ξεκινά από ένα «λευκό» ψέμα, το οποίο μπορεί να πούμε είτε για να ελαφρύνουμε τη θέση μας, είτε για να μην πληγώσουμε κάποιον, και συνήθως δεν έχει κάποιο «αρνητικό» κοινωνικό και ατομικό αντίκτυπο. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ασυναίσθητα ψέματα, οι χαζομάρες, κατά τις οποίες λέμε κάτι ψευδές, χωρίς να το καταλάβουμε, επειδή δεν δίνουμε την πρέπουσα προσοχή στο συνομιλητή μας. Και τέλος, υπάρχουν τα σοβαρά ψέματα (ψέματα πάθους, μίσους, ζήλιας, κ.ο.κ), τα οποία υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις σε αυτόν που υφίστανται το ψέμα.
 

Κάθε ψέμα, βέβαια, ακολουθείται και από την τιμωρία του.
Δεν σου μεγαλώνει  μύτη, όπως του Πινόκιο. Ωστόσο, μπορεί να διακατέχεσαι από μόνιμο αίσθημα τύψεων, μπορεί να υποστείς κοινωνικό αποκλεισμό, ή ακόμη και να χάσεις τη ζωή σου! Όχι τόσο στις μέρες μας, αλλά υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν είπαν την αλήθεια.


 Το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα μικρά ψέματα δεν πειράζουν (αρκεί να μην γίνουν η συνήθεια που έγινε λατρεία). 
Εξάλλου πως θα πήγαινε η Μ. στη δουλειά, χωρίς να σκεφτεί κάποια πειστική δικαιολογία;

Τα μεγάλα ψέματα, εν τούτοις, μπορεί να εξελιχθούν σε παθολογική συνήθεια και πρέπει να αποφεύγονται σε σημαντικό βαθμό. Έρευνες αποδεικνύουν πως άνθρωποι, οι οποίοι, λόγω συνθηκών, ξεκίνησαν να ψεύδονται ανέπτυξαν το χαρακτηριστικό αυτό σε παθολογικό βαθμό, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν τον κοινωνικό τους περίγυρο, ή ακόμη και να φτάσουν στην αυτοκτονία!!!

Επομένως, προσπαθούμε να επιλέγουμε την αλήθεια ακόμη και αν πονάει…

επιμέλεια: Μίνα

2 σχόλια:

babis k είπε...

τα κατα συνθηκη ψευδη ειναι το αλατι της ζωης αρκει να μην θιγονται ανθρωποι κ υποληψεις.ολα εχουν τα ορια τους.φροντιστε να μην τα ξεπερνατε

κορωναγραμματα είπε...

profanws to metro den prepei na xepernietai... alla k g afto iparxei merikes fores:P:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...