Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

GET A LIFE!!!


Περιπλανώμενη σε ένα site, με το οποίο τώρα τελευταία έχω κολλήσει, το www.news247.grδιάβασα τρία σχετικά μεταξύ τους δημοσιεύματα, των οποίων ο συνδιασμός μου δημιούργησε (και είμαι σίγουρη πως και σε σας θα δημιουργήσει) πολύ ανησυχητικές σκέψεις.



Το πρώτο κείμενο (http://news247.gr/kosmos/paraksena/texnologia_afairesh_nefroy_ipad2_gadget_kina.1094521.html), αναφέρεται στην περίπτωση ενός 17χρονου μαθητή από την Κίνα, ο οποίος προκειμένου να βρει το απαραίτητο χρηματικό ποσό για να αγοράσει το ipad2 και το iphone4, πούλησε το ένα του νεφρό. Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, πάει... στην Κίνα! Όταν ο νεαρός επέστρεψε στο σπίτι του έπειτα από 3 μέρες, η μητέρα του διαπίστωσε μια περίεργη συμπεριφορά, αναρωτήθηκε για τα καινούρια αποκτήματα του γιού της, προφανώς θα την είχε θορυβήσει και το γεγονός της απουσίας του (λέω εγω τώρα!) και, ρωτόντας τον, έμαθε τι συνέβη. Αφού η υπόθεση έγινε γνωστή στη μητέρα του αγοριού, έγινε και στην υπόλοιπη Κίνα και, αυτές τις μέρες, η συγκεκριμένη είδηση κατέφθασε και σε μας. Στην Κίνα έγινε σάλος, αλλά νομίζω ότι και δω το περιστατικό δεν περνά απαρατήρητο...



Το δεύτερο κείμενο που διάβασα (http://news247.gr/kosmos/paraksena/facebook_tatoyaz_filoi_profil.1100352.html),  αφορά ένα πολύ περίεργο τατουάζ. Μια Ολλανδέζα έκανε τατουάζ στο χέρι της τις φωτογραφίες προφίλ των 152 φίλων της στο facebook. Στο λινκ που παραθέτω μπορείτε να δείτε το βιντεάκι που ανάρτησε στο προφίλ της στο facebook, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία δημιουργίας του τατουάζ. Η κοπέλα δηλώνει πως πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, ρώτησε τους φίλους της αν της επιτρέπουν να κάνει τατού τα πρόσωπά τους και εκείνοι μετά χαράς δέχτηκαν. Εγώ θα πρότεινα να κάνει τατού στο μέτωπό της τη λέξη “Looser” (ελληνιστί «Χαμένη»), διότι μόνο κάποιος που είναι χαμένος της ζωής θα προχωρούσε σε τέτοιου είδους πράξη. Η κοπέλα έχει στιγματιστεί σώματι και ψυχή από το facebook και είναι και περήφανη γι΄αυτό. Είναι περήφανη που έχει 152 επιφανειακούς φίλους μέσω facebook, που δέχεται άκριτα κάτι σαν το facebook, το οποίο είναι από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις, αλλά και από τις μεγαλύτερες παγίδες της εποχής μας. Άλλη μια φορά τα συγχαρητήριά μου στον Ζούκερμπεργκ. Μόνο μια πραγματική διάνοια θα μπορούσε να επηρεάσει τον κόσμο σε τόσο τρομακτικά μεγάλο βαθμό.

Το τρίτο κείμενο με το οποίο ήρθα σε επαφή (http://news247.gr/kosmos/paraksena/sarah_burge_aisthhtikh_epemvash_aykshsh_sththoys.1100240.html), το αφήνω τελευταίο, γιατί είναι και το πιο συναρπαστικό. Η Sarah Burge, αγαπητή στα μέσα λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων, στις οποίες έχει υποβληθεί, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας δώρο στην 7χρονη κόρη της, για τα γενέθλιά της, μια αυξητική στήθους. Η 7χρονη δικαιούται να κάνει την πλαστική στα 16 της χρόνια. Μάλιστα, το πάρτι γενεθλίων της μικρής έλαβε χώρα σε ένα υπερπολυτελές λεωφορείο, στο οποίο η ίδια με τις φίλες της μπορούσαν να κάνουν μανικιούρ-πεντικιούρ, να βαφτούν, να ντυθούν με διάφορα ρούχα και να πιουν σαμπάνια. Να σας πως εγώ τι σκέφτηκα όταν διάβασα το άρθρο; «Τι δυστυχία!». Κι αυτό, γιατί εγώ όταν ήμουν 7 χρονών ήθελα, θυμάμαι, να παίζω τα μήλα, αμπάριζα, κρυφτό, να κυλιέμαι στα χώματα και να κτίζω καστράκια στην άμμο, όχι να περιορίζομαι σε ενοχλητικές πανάκριβες τουαλέτες, να ξύνω και να βάζω μπογιά στα νύχια μου και να μουτζουρώνω το πρόσωπό μου με Max Factor.



ΑΣ ΣΥΝΟΨΙΣΟΥΜΕ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΖΟΥΜΑΚΙ
Ζούμε σε περίοδο κρίσης του οικονομικού μας συστήματος, αλλά και του καπιταλισμού στο σύνολό του, λένε οι αναλυτές. Αμφιβάλω, όμως, για το αν ο 17χρονος που πούλησε το νεφρό του, η κοπέλα με το τατουάζ και η κυρία με τις πολλές πλαστικές, καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Δεν μπορούν καν να κρίνουν πως δεν έχει σχέση το πόσα gadget έχει κανείς, το πόσους κολλητούς έχει στο facebook, το πόσο μεγάλο και τέλειο στήθος έχει, για να νιώθει ευτυχισμένος. Πως γίνεται, λοιπόν, το μυαλό τους να συλλάβει έννοιες, όπως καπιταλισμός, παγκοσμιοποίηση, υπερκαταναλωτισμός, μαζοποίηση; Κι όμως, αυτές οι ανούσιες έννοιες τους διαπερνούν, αποτελούν το είναι τους.
Κι το χειρότερο, για μένα, είναι όχι ότι κάνουν τις επιλογές που κάνουν, γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να είναι ηλίθιος, αλλά ότι χαίρονται κιόλας, ότι το δημοσιοποιούν, επειδή πιστεύουν πως και οι άλλοι θα χαρούν μαζί τους. Οι άνθρωποι αυτοί ψοφούν για το ένα τέταρτο δημοσιότητας που τους αναλογεί. Λες και ολόκληρος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τη δική τους κομποριμοσύνη. Αλλά, άμα το σκεφτεί κανείς καλύτερα, περιστρέφεται, γιατί εξυπηρετεί το να αποτελούν τέτοιοι άνθρωποι παράδειγμα προς μίιμηση.
Τι έχω εγώ να προτείνω; Χρησιμοποίηση της κριτικής σκέψης πάντοτε και παντού. Άνθρωποι είμαστε και παρασυρόμαστε, ώρες ώρες. ΄Ομως, ας προσπαθούμε να ελέγχουμε τις επιλογές μας όσο αντέχουμε. Στο τέλος της ημέρας, αυτές είναι που μας καθορίζουν.


Και, για να μην ξεχνιόμαστε, περαστικά στους κυρίους και τις κυρίες που αναφέρονται στα παραπάνω άρθρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...