Ελλάδα-Ιταλία vs Χρεοκοπία
Στην Ιταλία παραμένει στραμμένο το βλέμμα των απογοητευμένων αγορών, καθώς η τύχη της χώρας είναι προ της Τρόικα…
Τα ηνία έχει αναλάβει ο Ιταλός Πρόεδρος, Giorgio Napolitano, με τον Silvio Berlusconi να έχει αποσυρθεί, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ύστερα από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012.
Την Τρίτη, ο Berlusconi έχασε την πλειοψηφία στην ψήφο του ισολογισμού του 2010, γεγονός που πυροδότησε τις εξελίξεις για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ενώ η χώρα κινείται προς το μηχανισμό διάσωσης.
Με το βλέμμα στραμμένο στα… της Ελλάδας, ο Napolitano με πρόθεση δημιουργίας μεταβατικής κυβέρνησης, διόρισε ισόβιο γερουσιαστή τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Mario Monti.
«Ο καθηγητής Monti, τίμησε την πατρίδα, με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα στον κοινωνικό και επιστημονικό τομέα», υπογραμμίζει ο Napolitano.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ιταλός Πρόεδρος επιχειρεί να διευκολύνει μια πιθανή επιλογή του Μonti, για το αξίωμα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, σε κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, μετά την παραίτηση του Berlusconi….
«Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι σε τέτοιο σημείο που τρομάζει τους επενδυτές», σχολιάζει ο Richard Batty, αναλυτής της Standard Life Investments. «Η αγορά ανησυχεί για τα ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση αυτής της χώρας».
Στο μεταξύ, παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ, με αγορές ομολόγων, τα spreads των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, με τις αποδόσεις σε ιστορικά υψηλά 7,23%, γεγονός που υπογραμμίζει την κερδοσκοπία στην εξάπλωση της κρίσης.
Σημειώνεται ότι το κρατικό χρέος της Ιταλίας διαμορφώνεται στα 1,9 τρισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις ομολόγων του 2012 με κόστος 7%, τότε το επιπλέον βάρος για τα ταμεία της χώρας αγγίζει τα 8,7 δισ. ευρώ! Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Fitch Ratings,εκτιμά ότι τα ταμεία σαφώς δεν θα αντέξουν τις απώλειες.
Ωστόσο, η Ευρωζώνη φέρεται να μην έχει κανένα σχέδιο για την χρηματοοικονομική στήριξη της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι τα κόστη δανεισμού της χώρας αυξήθηκαν ραγδαία, σε επίπεδο που οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το χρέος της δεν είναι πλέον βιώσιμο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ σήμερα.
Η Κομισιόν, παρ όλα αυτά «ζητά» νέες περικοπές για τους προϋπολογισμούς του 2012 και του 2013, οι οποίες θα ξεπερνούν το πακέτο λιτότητας των 60 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε η Επιτροπή σε αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης, «η δέσμευση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 περιλαμβάνει την υπόσχεσή της για νέες περικοπές, σε περίπτωση που επιβραδυνθεί η οικονομία και τεθούν σε κίνδυνο τα φορολογικά έσοδα.
Η Κομισιόν επισημαίνει ακόμα ότι η κατεύθυνση της οικονομίας καταδεικνύει ότι η σχεδιαζόμενη δημοσιονομική πολιτική «δεν εξασφαλίζει» ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 και ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα.
Στο μεταξύ, η Ιταλική Ένωση Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (ΑΙΑF), τονίζει ότι το ιταλικό έλλειμμα χρειάζεται να μειωθεί κατά 200 δις ευρώ, τη στιγμή που η ΕΚΤ οφείλει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων στις οποίες προβαίνει. "Η χώρα χρειάζεται τη στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ".
Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, συνασπισμένη ζητά εκλογές άμεσα και επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των μέτρων οικονομικής σταθερότητας από το Κοινοβούλιο, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Χθες, ο επικεφαλής της Λίγκας του Βορρά, Umberto Bossi, έκανε λόγο για απομάκρυνση της Ιταλίας από τις αγορές, σε περίπτωση μη αποχώρησης του Berlusconi…
Ελλάδα vs Ιταλία: Η μόνη ομοιότητα… η χρεοκοπία των δύο χωρών!
Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ιταλία… και αυτό γιατί το χρέος της δεύτερης είναι μεγαλύτερο από το ελληνικό, το πορτογαλικό, το ισπανικό και το ιρλανδικό μαζί!
«Η μόνη ομοιότητα με την Ελλάδα είναι ότι οι επενδυτές περιμένουν και από τις δύο γειτονικές χώρες να χρεοκοπήσουν», επισημαίνει ο Marc Chandler, στέλεχος στη Brown Brothers Harriman.
Σύμφωνα με το marketwatch, το όριο χρέους της Ιταλίας, μεγαλύτερο από των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε ΕΕ και ΔΝΤ, τη στιγμή που τα κεφάλαια του EFSF δεν επαρκούν και για τη χώρα του Καβαλιέρε…
«Αν η Ιταλία χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, όπως άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ΔΝΤ και ΕΕ δεν θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν (δια μέσου του ΕFSF)», τόνισε ο Chandler.
Ωστόσο, καταλήγει ότι σε γενικές γραμμές η Ιταλία είναι σε καλύτερη μοίρα για 5 λόγους:
1. Ο μέσος όρος ωρίμανσης των ιταλικών ομολόγων είναι πιο μακροπρόθεσμος, γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση των spreads δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα
2. Η Ιταλία συγκεντρώνει πολλά περισσότερα έσοδα από τη φορολογία της σε σχέση με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της
3. Το όριο του συνολικού χρέους της είναι χαμηλό σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες
4. Πάνω από το μισό ιταλικό χρέος είναι εγχώριο, γεγονός που δίνει μεγαλύτερα περιθώρια λόγου στην κυβέρνηση
5. Η Ιταλία έχει άλλες πηγές πλούτου, όπως ο χρυσός.
«Το θέμα είναι κατά πόσο η Ευρώπη θέλει να συνεργαστεί για να διευθετήσει την κρίση»…
Παρά τις οικονομικές διαφορές, καθώς η Ιταλία είναι μια χώρα με μεγαλύτερο χρέος, πιο πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές, άλλη αγορά, άλλους μηχανισμούς αντιμετώπισης και όχι Τρόικα (ακόμη), παρατηρούμε ότι σε πολιτικό επίπεδο, η ιταλική χερσόνησος και η Ελλάδα μετράνε πολλά κοινά: παραίτηση Πρωθυπουργού, πρόθεση συγκυβέρνησης, λιτότητα… Διαφορά; Ο Napolitano έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του, ενώ ο Παπούλιας παρατηρεί….
επιμέλεια: Μίνα
(αναδημοσίευση από κείμενο στο www.bankingnews.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου