Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Οι Λολίτες της Ελλάδας

Οι Λολίτες της Ελλάδας

Κυκλοφορούν ανάμεσα μας…! 
country lolita
Και όχι δεν μιλάω για πλασματάκια της φαντασίας, αλλά για βικτοριανές λολίτες με σάρκα και όστα! Πράγματι, στην Ελλάδα υπάρχουν λολίτες, οι οποίες συναντήθηκαν υπό το όνομα το Le Rêve d’une Etoile…
…και τώρα απαντούν στις ερωτήσεις μας.










Δώσε μας με δύο απλά λόγια το «ιδεολογικό» πλαίσιο του να είσαι Λολίτα. Πολύς κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για κάτι παρωχημένο ή στην καλύτερη περίπτωση αγνοεί την ύπαρξή του.
Wabbit: Αρχικά, να πούμε ότι παρόλο που η πρωτίστη σημασία της λέξης λολιτα είναι σεξουαλικά ανεπτυγμένο νεαρό κορίτσι, ένας όρος που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ "Lolita (1955)", ο ορισμός αυτός δεν ισχύει για την ιαπωνικής προέλευσης μόδα Lolita.
Η προέλευση του ονόματος της μόδας αυτής δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά μπορεί να θεωρηθεί κάποια τυπική περίπτωση ιαπωνικού ψευδο-αγγλισμού. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ενώ η δυτική σημασία του Lolita είναι σέξι, η ιαπωνική μόδα Lolita τείνει μάλλον προς το αντίθετο. Πρόκειται για ένα αρκετά σεμνό ντύσιμο που η πλειοψηφία των λολιτών θα το περιέγραφαν ως κομψό και χαριτωμένο, παρά σέξι. Άλλωστε, τα περισσότερα μέλη του σώματος καλύπτονται από ρούχα.
sweet lolita
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η γενική ιδέα πίσω από την προσπάθεια αυτή είναι ότι μια γυναίκα δεν χρειάζεται να φοράει προκλητικά ρούχα για να νιώθει αποδεκτή και καλά με τον εαυτό της, μιας και αυτό που ενδιαφέρει μια λολίτα είναι να ντύνεται για τον εαυτό της και όχι για τους άλλους. Καθώς επίσης έχει βασιστεί σε μόδες παλαιότερων εποχών (όπως η βικτωριανή και το Rococo) πολλές φορές υποδηλώνει αγάπη για πιο ρομαντικά και νοσταλγικά ντυσίματα.
Φυσικά αυτό είναι μόνο η γενική ιδέα, υπάρχουν άτομα που την ακολουθούν μόνο και μόνο επειδή τους αρέσει αισθητικά.


Ποιο ήταν το «κλικ» για ‘σένα, προκειμένου να ασχοληθείς με το lolita-fashion και ως τι είδους Λολίτα θα αυτοπροσδιοριζόσουν;
W: Η δική μου αγάπη για την μόδα αυτή είναι άμεσα συσχετισμένη με την Ιαπωνική σκηνή την οποία ακολουθώ εδώ και κάποια χρόνια. Βέβαια, πρώτη φορά ήρθα σε επαφή στο γυμνάσιο όταν πέτυχα τυχαία μια περιγραφή του substyle Gothic Lolita σε ένα αρκετά Μπαρτονικό site. Μου είχε κάνει πολύ εντύπωση το σχέδιο και το σχήμα της φούστας. Όταν λοιπόν ήρθα σε επαφή με την Ιαπωνική σκηνή της Αθήνας, δεν πήρε και πολύ μέχρι να ξαναβρώ την μόδα αυτή, και να αποφασίσω να την δοκιμάσω.
Με τράβηξε το ιδιέταιρο σχήμα του στυλ αυτού και η κομψότητά του.
Αν έπρεπε να διαλέξω μία κατηγορία για να περιγράψω το στυλ μου, θα έλεγα ότι είμαι classic lolita, αν και από κάποιο σημείο και μετά, οι περισσότερες λολιτες δίνουμε τον προσωπικό μας χαρακτήρα στα σύνολα που κάνουμε, οπότε είναι λίγο ανούσιο να ψάχνουμε να βρούμε σε ποια κατηγορία "πέφτουμε". Έχει τύχει φορά που να φοράω ακριβώς το ίδιο φόρεμα με μια άλλη φίλη μου, έτερη λολίτα, και να έχουμε τελείως διαφορετικό στυλ.


Πώς προέκυψε η ιδέα για το Le Rêve d’une Etoile (Greek Lolita Community) και τι ακριβώς είναι; Τι δραστηριότητες οργανώνετε;
W: Το Le Rêve d’une Etoile προέκυψε λίγο μετά το πρώτο lolita meeting. Σκέφτηκα να φτιάξω το on line group για να μαζευτούμε όλες οι λολίτες της ελλάδας και να γνωριστούμε μεταξύ μας. Το όνομα ήταν ιδέα των τριών κοριτσιών που έκαναν το πρώτο εκείνο meeting και που μετά αποφασίσαμε να το κάνουμε επίσημο όνομα του γκρουπ.
Στο γκρουπ αυτό μοιραζόμαστε οτιδήποτε μας αρέσει στο lolita fashion, βοηθάμε τις καινούριες λολίτες με οτιδήποτε χρειάζονται και που και που διοργανώνουμε meetings με lolita και μη δραστηριότητες. Γενικά προσπαθούμε απλά να υπάρχει ένα ευχάριστο περιβάλλον. Πολλές φορές διοργανώνουμε pic nic  στον εθνικό κήπο ή μαζυεόμαστε σε κάποιο tea room.
guro lolita
Πώς θα περιέγραφες μια Λολίτα σε 3-4 γραμμές, βάζοντας πέρα από το εμφανισιακό και το ιδεολογικό κομμάτι πίσω από αυτό;
Σελήνη: Λοιπόν το Λολίτα ειναί κομψότητα, ομορφιά και γλυκίτητα. Συνδέει άρρυτα το παρελθόν με το παρόν και λειτουργεί ως μιά χρονομηχανή για όσους το υιοθετόυν. Είναι αρκετά σημαντικό οι τρόποι μιασ Λολίτας να συμβαδιζουν με την εμφανησή της. Με μια λέξη θα το περιγραφαμε ως "Courtesy". Ο τρόπος συμπεριφοράς της δηλάδη πρέπρει να ακολουθεί κατά προσέγγιση την λεπτότητα που μεταφέρεται από το βιβλίο " The Book of the Courtier". Το Λολίτα προσπάθει να ανάδείξει περισσότερο την παιδική ή νεανική ηλικία παρά την πιο ώριμη. Συνήθως υιοιθετείται από άτομα που αναπολούν την ομορφιά του παρεθόντος και επιζητούν να διατηρήσουν την παιδικότητά τους. Εμπέονται κυρίως από την εποχή " Rococo" και την ύστερη βικτοριανή εποχή.


Ως τι είδους Λολίτα θα περιέγραφες τον εαυτό σου; Και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο είδος;
kuro lolita
Σ: Το Λολίτα διακρίνεται σε διάφορες υποκατηγορίες. Αυτή που θα χαρακτηριζε εμένα θα ήταν το "Classic Lolita" και το "Kuro Lolita". Το Classic αναφέρεται πιστά στα ρούχα που φορόυσαν κατά την βικτοριανή εποχή χωρίς την πρόσμιξη στοιχείων μοντερνισμού. Τα χρώματά του είναι τις περισσότερες φορές πιο σκούρα και πιο μουντά των υπολοίπων ειδών, με πολλές κομψες νότες. Το Kuro όπως λέει και το όνομά του είναι το Λολιτα που ασχολείται με την μαύρη ένδυση αποκλείστικα. Για μένα το μαύρο είναι ένα μυστηριακό χρώμα και έτσι επιδιώκω να το επιλέγω συχνά.


Τι μουσική ακούει μια Λολίτα; Που συχνάζει μια Λολίτα;
Σ: Η αντιπροσοπευτική μουσική για μια Λολίτα θα λέγαμε πως είναι η κλάσσική. Μια Λολίτα ακόμα και στις συνήθειές της πρέπει να κρατάει έναν τόνο κλασσικισμου. Παρόλα αυτά μιας και το Λολιτα έχει υπάρξει έμπνευση του σήμερα υπάρχουν αρκετοι καλιτέχνες που τους έχει εμπνευσει να δημιουργίσουν μουσική που να εξυμνεί αυτό το είδος ένδυσης. Αντιπροσωπευτικοί καλιτέχνες όπως "Kokusyoku Sumire, Rose Noir, Kanon Wakeshima, Lacroix Despheres, Malice Mizer" και άλλοι. 


Μια περίεργη συνήθεια ως Λολίτα;
Σ: Μια Λολίτα συχνάζει συνήθως σε όμορφους κήπους για περιπάτους, σε μέρη όπου δεσπόζουν οι τέχνες, σε αντικερή για να βρούνε όμορφα αντικείμενα να διακοσμίσουν το δωμάτιό τους, σε βιβλιοθήκες, σε όμορφα κλασσικά cafe για τσάι και αλλού.
Μια περίεργη συνήθεια που έχω ως Λολίτα είναι το γεγονός ότι μ΄αρέσει να βλέπω gore ταινίες και να διαβάζω gore μυθιστορήματα. Αυτό είναι κάτι που αντιτίθεται εν μέρη με την φύση μιας Λολίτα παρολο που είναι γνωτσό ότι η gore μυθιστορηματογραφία αναδείχτηκε κυρίως κατά την βικτοριανή εποχή από συγγραφεις όπως ο Edgar Allan Poe.




sweet lolita
Και τώρα μια Λολίτα, η οποία έχει αποχωρήσει από το Le Rêve d’une Etoile, και επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία της
Τι σε ώθησε στο να αποχωρήσεις από το Greek Lolita Community;
Χ: To Λολίτα μ’ αρέσει πολύ σαν style και μόδα, αλλά δεν το είδα σε καμία περίπτωση σαν «τρόπο ζωής». Θεωρώ λίγο υπερβολικό να αγοράζεις συνέχεια ακριβά φορέματα και αξεσουάρ και να μιλάς μόνο για αυτό, κυρίως όταν φτάνεις στο σημείο να αποφεύγεις την πραγματικότητα της σημερινής καθημερινότητας,  η οποία ειδικά στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Σέβομαι όσους επιλέγουν να ασχολούνται μόνο με το Λολίτα Fashion, απλά θεωρώ λάθος να ασχοληθείς περισσότερο από όσο πρέπει. Αυτό είχε συμβεί και σε μένα.


Τι σου λείπει πιο πολύ από την καθημερινότητά σου ως Λολίτα και ποια συνήθεια έχεις κρατήσει;
Χ: Αν μου λείψει κάτι είναι οι ετοιμασίες, οι φορές που φορούσα κάποιο κουκλίστικο φόρεμα, και ένιωθα σαν να πρόκειται για κάποια θεατρική παράσταση.
Από το Λολίτα δεν έχω κρατήσει κάποια συνήθεια, έχω κρατήσει φυσικά τα ρούχα και καμιά φορά ξαναντύνομαι, αλλά πλέον το βλέπω απλώς σαν καλλιτεχνική άποψη.
gothic lolita
Tι σε ώθησε στο να μπεις στην ψυχολογία μιας Λολίτας και πώς το εκφράζεις στην καθημερινότητά σου; 
Meg Valentine: Το Lolita είναι κάτι σχετικά καινούριο για μένα μιας και ασχολούμαι ενεργά με την μόδα εδώ και μερικούς μήνες (συγκεκριμένα από την περασμένη άνοιξη). Πριν αποφασίσω να υιοθετήσω το στυλ διάβασα αρκετά για αυτό online και συχνά ζητούσα από φίλες με εμπειρία στην μόδα να με κατατοπίσουν.Αυτό που με ώθησε στο να ασχοληθώ είναι το γεγονός ότι το Lolita είναι ένα πολύ δημιουργικό στυλ αλλά ταυτόχρονα έχει και κάποιους βασικούς κανόνες, πράγμα που τράβηξε το ενδιαφέρον μου.Ακόμα το Lolita άγγιξε την ρομαντική μου πλευρά.Γενικά είμαι πολύ ρομαντικός άνθρωπος αλλά σχεδόν ποτέ δεν το εκφράζω με το ντύσιμο μου.Μέχρι που ανακάλυψα το Lolita!Ακόμα ανέπτηξα μια μεγάλη αγάπη για το τσάι και τα κέικ καθώς και οτιδήποτε Βικτοριανό!
classic lolita


Πώς βιώνεις την καθημερινότητά σου ως Λολίτα στο Λονδίνο και πώς στην Ελλάδα; Τι διαφέρει;
Μ.V.: Η Αθήνα πάντα με πήγαινε πίσω σε αυτό το θέμα.Στο Λονδίνο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά!Κανείς δεν θα σε κοιτάξει επικριτικά ούτε θα σχολιάσει αρνητικά την εμφάνιση σου.Το αντίθετο μάλιστα! Πολλές φορές σου κάνουν κοπλιμέντα και είναι τρομερά ευγενικοί απέναντι σου.Γενικά εδώ η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κατακριτέο.Στην Αθήνα με στεναχωρούσε πολλές φορές αυτό και δεν ένοιωθα άνετα σχεδόν πότε, ακόμα και με το καθημερινό μου ντύσιμο, πόσο μάλλον ως Lolita.






επιμέλεια: Μίνα
(visit hellolace.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...