Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν ο Μέσι(ας) συστήθηκε στην Ευρώπη...



Το βίντεο προτίμησα να το βάλω στην αρχή για να καταλάβετε το λόγο για τον οποίον αφιέρωσα 2 ώρες για να γράψω το παρακάτω κείμενο.


Έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πολλών και έχει αναγκάσει άλλους τόσους να αφιερώνουν χρόνο αναλύοντας το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Μάγος της μπάλας ή ήρωας ηλεκτρονικού παιχνιδιού;

17 Σεπτεμβρίου του 2000 ήταν, όταν η Μπαρτσελόνα  έβγαλε απο την αφάνεια τον Λιονέλ Μέσι. Ένα υπερβολικά μικρόσωμο (είχε ύψος μόλις 1 μέτρο και 35 εκατοστά!) και παράληλλα ντροπαλό παιδί  το οποίο έπασχε απο ορμονική ανεπάρκεια. Οι γιατροί εκτιμούσαν μάλιστα πως δε θα ξεπεράσει το 1,40 ύψος και η Ρίβερ Πλέιτ δε θέλησε να πληρώσει τα 530 ευρώ μηνιαίως για την θεραπεία του.
 Ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή απο κάποιον σκάουτερ και η συμφωνία για να μετακομίσει στη Βαρκελώνη λέγεται πως υπογράφθηκε σε μια....χαρτοπετσέτα. Η Μπαρτσελόνα θα πλήρωνε τη θεραπεία για το πρόβλημα ανάπτυξης του 13χρονου. Το deal ήταν αρκετά δελεαστικό και για τις δύο πλευρές.
Μπορεί όταν πάτησε το πόδι του στην χώρα της παέλια, να ήταν γνωστός μόνο στους ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα και σ’αυτούς που τον κάλεσαν για δοκιμή, αλλά ποιος θα φανταζόταν ότι 11 χρόνια αργότερα όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος θα υποκλεινόταν στο μεγαλείο και στην απεριόριστη ποδοσφαιρική ιδιοφυία αυτού του πιτσιρικά;
Στα 24 του χρόνια έχει κατακτήσει όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο με τις ποδοσφαιρικές διακρίσεις του, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ας πάρουμε μία γεύση....
·      2 φορές έχει αναδυχθεί απο τη FIFA καλύτερος παίκτης του κόσμου (2009,2010)
·      3  φορές καλύτερος νέος παίκτης του κόσμου (2006,2007,2008)
·      1 φορά έχει πάρει τη χρυσή μπάλα απο τη FIFA
·      4 διαδοχικές χρονίες (2007,2008,2009,2010) βρίσκεται στη Μικτή Κόσμου (World XI)
Τα κατορθώματα του είναι πάρα πολλά, αλλά ένα του υπολείπεται ακόμη….Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Αργεντινής, για να πλαισιώσει τη μοναδική του συλλογή.

Ο Τζεράρντ Πικέ (νυν σύντροφος της Σακίρα), είχε ακούσει από έναν προπονητή να του λέει όταν ήταν συμπαίκτης στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα, τη θρυλική Μάδια: «Πρόσεξε τον µικρό, µην τον χτυπήσεις, είναι πολύ εύθραυστος». Και εκείνος απάντησε: «Μην ανησυχείς, έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τον πιάσουµε ποτέ έτσι όπως παίζει». ∆εν είχε και πολύ άδικο
Στα 16 του έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», ενώ το πρώτο του ρεκόρ το έσπασε σε ηλικία 17 χρονών, 10 μηνών και 7 ημερών, όταν έγινε ο νεότερος παίκτης που σκόραρε με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ρεκόρ που καταρρίφθηκε λίγα χρόνια αργότερα απο τον Μπόγιαν Κρίκιτς, έπειτα απο ασίστ του….Λιονέλ Μέσι!
Ύστερα απο εντυπωσιακές εμφανίσεις, και με τα στελέχη της Μπαρτσελόνα να πιστεύουν στο αναμφισβήτητο ταλέντο του, ο Μέσι, το Σεπτέμβριο του 2005 παρέτεινε το συμβόλαιο του εώς το 2014.
Το γαλλικό περιοδικό «France Football» τον κατέταξε πέρυσι στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές του κόσμου! Τα έσοδα του Μέσι υπολογίζονται στα 29,7εκατ. λίρες (33,7εκατ.ευρώ). Μάλιστα, σύμφωνα με αμερικανικά περιοδικά, είναι και 4ος πλουσιότερος αθλητής στον πλανήτη, πίσω από τους Τάιγκερ Γουντς (γκολφ), Φιλ Μίκελσον (γκολφ) και ΛεΜπρον Τζέιμς (μπάσκετ).



Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που τον συγκρίνουν με τον θρύλο του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα. Μιλάμε για καθαρά αγωνιστική σύγκριση, γιατί εξωγηπεδικά ουδείς συζητά ομοιότητες Λιονέλ - Ντιέγκο. Ο πρώτος εξακολουθεί να βγάζει εικόνα καλού και γλυκού παιδιού, ο δεύτερος παραδέχτηκε ότι δεν έμεινε πράγμα στον κόσμο που να μη δοκίμασε να κάνει ή να πιεί!..

Ο ‘’Ντιεγκίτο’’ έχει δηλώσει πως θεωρεί τον Μέσι διάδοχο του και δεν έχει κρύψει τη συμπάθεια του για αυτόν. Ίσως επειδή είναι συμπατριώτης του; Δε ξέρω...Σίγουρα πάντως είναι τιμή για εναν ποδοσφαιριστή να ακούει πως ο Μαραντόνα παραδέχεται την κλάση του.

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Το ποδόσφαιρο έχει αποκτήσει ρυθμό και ταχύτητα. Η τακτική και η φυσική αντοχή των ποδοσφαιριστών είναι το Α και το Ω για την επιτυχία μιας ομάδας. Σαφώς ο Μαραντόνα υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά απέναντι σε άμυνες που θύμιζαν....παιδικούς σταθμούς. Απο την άλλη όταν σε 15-20 χρόνια ο παππούς θα διηγείται στον εγγονό του ιστορίες για τη Μπαρτσελόνα θα του λέει πως ήταν η ομάδα του Τσάβι, του Ινιέστα, του Πικέ, του Πουγιόλ, του Βαλντέζ και.....του Μέσι.

Σίγουρα κανένας δε μπορεί να απαντήσει απόλυτα για το αν ο Μέσι είναι καλύτερος απο τον Μαραντόνα ή το αντίστροφο, παρά μόνο μπορεί να κάνει σύγκριση με λογικά επιχειρήματα. Ίσως μείνει μία αναπάντητη ερώτηση, ίσως και όχι. Αυτό η ιστορία θα το δείξει και έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας για να το διαπιστώσουμε. Προς το παρόν είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε τη μαγεία που μας χαρίζει ο Μέσι, γιατί τέτοιοι παίκτες βγαίνουν 1 φορά στα 100 χρόνια...

Επιιμέλεια: Γιώργος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...