Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Παραδείγματα ζωής προς μίμηση... Special Olympics 2011

Παραδείγματα ζωής προς μίμηση... Special Olympics 2011

Σήμερα ανέβηκα στο αγαπημένο μου λεωφορείο (230 <3) με τη γνωστή διάθεση μπήκα-σε-λεωφορείο-γαμώτο-θα-μου-σπάσουνε-τα-νεύρα-πάλι. 


Και ενώ ανεβοκατέβαινε κόσμος στις στάσεις, εγώ είχα βρει θέση και προσπαθούσα να μην δίνω σημασία. Ως που κάποια στιγμή έρχονται και κάθονται στις θέσεις δίπλα μου 5 αθλητές, χαμογελαστοί και υπεράνω πάσης υποψίας για την ιδιαιτερότητά τους.
Ήταν αθλητές των Special Olympics 2011




Δεν θύμιζαν καθόλου στο πρότυπο των παραολυμπιακών αθλητών που έχει η κοινή γνώμη ως εικόνα, ήταν αρτιμελείς, ευδιάθετοι, γεροδεμένοι, ιδιαίτεροι… απλώς ήταν κωφάλαλοι.
Αυτό το οποίο μου τράβηξε περισσότερο την προσοχή, και κατ’ επέκταση μου έδωσε την αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο, ήταν η διάθεση που είχαν να ζουν την καθημερινότητά τους, παρά την ιδιαιτερότητά τους. Οι συγκεκριμένοι, μπήκαν στο λεωφορείο γελώντας και κάνοντας αστεία με τον δικό τους τρόπο, σε αντίθεση με μένα και τον περισσότερο κόσμο που χρησιμοποιούμε το λεωφορείο με εντελώς αντίθετο mood.



Για σκεφτείτε, όμως, τη διάθεση που έχουν για ζωή άτομα, τα οποία δεν είναι απλώς κωφάλαλα, αλλά παράλληλα, αντιμετωπίζουν κάποιο νοητικό πρόβλημα ή δεν είναι αρτιμελείς… Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς τους «φυσιολογικούς» και τυχερούς, μα γκρινιάρηδες ανθρώπους.


Αύριο και μέχρι τις 4 Ιουλίου 2011 λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα οι Παγκόσμιοι Παράολυμπιακοί Αγώνες, Special Olympics 2011. Θα πρέπει όσοι μπορούμε να είμαστε εκεί για να στηρίξουμε την προσπάθεια των ιδιαίτερων αθλητών από όλο τον κόσμο, να χειροκροτήσουμε και να συνδράμουμε, αν και όσο μπορούμε.


Οι αθλητές αυτοί, όπως και όλοι οι ιδιαίτεροι άνθρωποι, θα πρέπει να αποτελούν σημαντική πηγή ψυχικής δύναμης, χαράς και αισιοδοξίας για όλους μας, και όχι πόλο έλξης λύπης και ρατσισμού. Ο ρατσισμός είναι μίασμα για την κοινωνία μας. Όπως ζητούμε να μην υφίσταται ρατσισμός στους μετανάστες, τους αλλόθρησκους, τις γυναίκες, έτσι πρέπει να σεβόμαστε και τους ιδιαίτερους συνανθρώπους μας.
Το μήνυμα είναι χαρά, αισιοδοξία, δόξα… Όπως ο Ήλιος… ο Απόλλωνας ;)

Το πρόγραμμα των αγώνων θα το βρείτε στον εξής σύνδεσμο:

Επιπλέον, στο site των Special Olympics που φιλοξενεί η χώρα μας θα βρείτε ό,τι επιθυμείτε να ξέρετε για τα αθλήματα, τις αποστολές, τα εισιτήρια, τον εθελοντισμό… (http://www.athens2011.org/index.asp).

Είμαι μέσαααα!

 επιμέλεια: Μίνα

2 σχόλια:

stokegeo είπε...

Ζώντας με έναν άνθρωπο "με ειδικές ανάγκες" καθημερινά, όλα τα χρόνια της ζωής μου, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όχι μόνο... "ειδικές ανάγκες" δεν έχουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά έχουν περίσσευμα ψυχής και κουράγιου που εμείς, οι (όπως ορθά αναφέρεται) γκρινιάρηδες ούτε καν φανταζόμαστε!!!

κορωναγραμματα είπε...

einai kata tin gnwmi m atoma me diaforetikes anages kai eidikes ikanotites.. kl xrhzoun tis aperiorisths prosoxhs kai ektimisis mas.. g mena einai simadiko protipo pros mimisi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...