Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

Αυτές τις μέρες διαβάζω ένα βιβλίο του National Geographic που ονομάζεται “Τα μυστικά των Μάγια”. Το βιβλίο αυτό με έχει πραγματικά συνεπάρει. Είναι πολύ καλογραμμένο, όπως όλα τα άρθρα και τα βιβλία του υπεραγαπημένου μου National Geographic, και έχει απίστευτες εικόνες. Όμως πέρα από την ποιότητα του βιβλίου, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το θέμα. Οι Μάγια είχαν αναπτύξει έναν πελώριο πολιτισμό τον οποίο εγώ ως τώρα αγνοούσα. Θα σας μεταφέρω, λοιπόν, εδώ μερικά από τα στοιχεία που μου έκαναν φοβερή εντύπωση σε αυτούς.



Κατ’ αρχάς, για να ξέρουμε και για ποιους μιλάμε, οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων που ζούσε στην Κεντρική Αμερική. Η κυριαρχία τους εκτεινόταν στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται η Γουατεμάλα, το Μπελίσε, το βόρειο Ελ Σαλβαδόρ, η δυτική Ονδούρα και ένα μεγάλο κομμάτι του Μεξικού. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρυσε τους Μάγια ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1502 μ.Χ. Από εκείνη τη χρονολογία και έπειτα ακολουθεί η κατάκτησή τους από τους Ισπανούς και η οριστική παρακμή τους.

Αρχαιολογική έρευνα γίνεται στην περιοχή που ζούσαν οι Μάγια από το 1787 ως και σήμερα. Οι πρώτες πόλεις που βρέθηκαν ήταν κρυμμένες μέσα στη ζούγκλα, καλυμμένες από πυκνή βλάστηση. Η σύνθετη γραφή των Μάγια αποκρυπτγραφήθηκε ολοκληρωτικά μόλις τη δεκαετία του 1980. Οπότε, γίνεται κατανοητό, πως μέχρι τότε όσες πληροφορίες περιείχαν τα κείμενά τους μας ήταν παντελώς άγνωστες.

ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι Μάγια δημιούργησαν έναν από τους πιο προηγμένους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου. Οι μηχανικοί τους σχεδίασαν πανύψηλες λίθινες πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν χωρίς τη βοήθεια σιδερένιων εργαλείων και τροχών. Οι επιστήμονές τους συνέλαβαν την έννοια του μηδενός και επινόησαν ένα εφυές σύστημα μέτρησης. Οι αστρονόμοι τους υπολόγισαν με εντυπωσιακή ακρίβεια τη διάρκεια περιστροφής του Ήλιου, της Σελήνης, της Αφροδίτης και του Άρη. Μάλιστα, ο υπολογισμός του σεληνιακού κύκλου απέχει μόλις 24 δευτερόλεπτα από τον πραγματικό, που μετριέται σήμερα με τη βοήθεια ατομικών ρολογιών. Κάθε χρόνο οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν νέα εντυπωσιακά στοιχεία για αυτόν τον συναρπαστικό πολιτισμό.

ΟΙ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η λέξη κακάο προέρχεται από τη λέξη kakaw των Μάγια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι παρασκεύαζαν ένα είδος ποτού από κακάο ήδη από το 1100 π.Χ. Με τον καιρό εφηύραν και τη ζεστή σοκολάτα, ένα πικρό και πικτό ρόφημα που πινόταν κυρίως κατά τη διάρκεια τελετών μετάβασης (γέννηση, γάμος κ.α.). Οι Μάγια προμήθευαν το κακάο στους Ατζέκους, οι οποίοι λάτρευαν τη σοκολάτα των Μάγια, αλλά λόγω του κλίματος της περιοχής όπου ζούσαν δε μπορούσαν να καλλιεργήσουν οι ίδιοι κακαόδεντρα. Το κακάο ήταν περιζήτητο εκτός, αλλά και εντός της κοινότητας των Μάγια και αποτελούσε μέσο συναλλαγής. Οι Ισπανοί κατακτητές πολλούς αιώνες αργότερα έφεραν τη σοκολάτα στη δύση, όπου παράχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα σε στέρεη μορφή, στην οποία εμείς, ως επί το πλείστον, τη γνωρίζουμε σήμερα.

ΟΙ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Βασική τροφή των Μάγια ήταν το καλαμπόκι και κύριος θεός τους ο Θεός του Καλαμποκιού. Με βάση την καλλιέργεια του καλαμποκιού δημιούργησαν και το περίφημο, ακριβέστατο ημερορόγιό τους. Ο κύκλος της ζωής του καλαμποκιού, άλλωστε, τους θύμιζε τον ανθρώπινο βίο. Οι πράσινες φύτρες παρέπεμπαν στην ανάδυση του ανθρώπου από τη γη και το κόψιμο των μίσχων κατά το θερισμό ήταν μια υπόμνηση του ότι τα πάντα πεθαίνουν στον κύκλο της ζωής. Επίσης, κάθε καλή σοδιά καλαμποκιού αύξανε το γόητρο του εκάστοτε ηγεμόνα. Επομένως, η καλλιέργεια καλαμποκιού για αυτούς ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δύναμη.
 
ΟΙ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Με πρωτόγονα μέσα ο αξιοπρόσεκτος αυτός λαός κατάφερε να κτίσει πυραμίδες στο ύψος τετραόροφων πολυκατοικιών. Το σπουδαιότερο οικοδόμημα ήταν το συγκρότημα ναών Ντάντα στο Ελ Μιραδόρ, το οποίο περιλάμβανε μια πυραμίδα ύψους 70 μέτρων. Τα πυραμιδιειδή κτίσματα στο κέντρο των οικισμών, μάλιστα, χρησίμευαν και ως αστρονομικά παρατηρητήρια. Ατενίζοντας ανατολικά από την κορυφή της κεντρικής πυραμίδας, ανάλογα με το που ανέτειλε ο ήλιος σε σχέση με αυτήν, ο ηγεμόνας θα μπορούσε να εντοπίσει τις σημαντικότερες ημερομηνίες του ηλιακού έτους.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Δεν πρόκειται να μιλήσω για την οικολογική καταστροφή που οι Μάγια υπέστησαν, αλλά για αυτή που προκάλεσαν. Οι Μάγια είχαν μια τεράστια αγάπη για την πολυτέλεια, η οποία, όμως, μοιραία τους οδήγησε στην καταστροφή του δάσους στην γύρω απ’ αυτούς περιοχή. Όταν ερχόταν η περίοδος των μεγάλων βροχοπτώσεων, το χώμα υποχωρούσε, τα χωράφια καταστρέφονταν και η παραγωγή μειονόταν σημαντικά. Έτσι, επήλθε μείωση του πληθυσμού. Ακόμα και τότε η ματαιοδοξία τους οδήγησε σε καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν είμαστε οι μόνοι!

Σήμερα πάνω από 6 εκατομμύρια Μάγια ζουν στο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και το Μπελίσε. Πολλοί από αυτούς τηρούν ακόμη τα πατροπαράδοτα έθιμα. Μένουν σε πλίθινα σπίτια, καλλιεργούν καλαμπόκι, πωλούν χειροποίητα αγγεία σε τοπικές αγορές και τελούν πανάρχαιες ιερουργίες.

Επιμέλεια: Μαρία

3 σχόλια:

stokegeo είπε...

Το κομμάτι με τη σοκολάτα μ' άρεσε περισσότερο απ' όλα!!! :P

Επίσης, προσθέτω (ως ποδοσφαιρόφιλος) ότι οι Μάγια έπαιζαν και ένα παιχνίδι το οποίο μοιάζει πολύ με τη σύγχρονη μορφή του ποδοσφαίρου. Eίχε θρησκευτικό χαρακτήρα, ενώ ο Ισπανός κονκισταδόρ Κορτές έφερε ορισμένους Μάγιας-παίκτες στην Ισπανία για να επιδείξουν το παιχνίδι ενώπιον του βασιλιά.

κορωναγραμματα είπε...

Ναι ισχυει. Και ειναι φοβερο. Αν και ειχα διαβασει καπου πιο παλια οτι η πρωτη μορφη ποδοσφαιρου εμφανιστηκε οταν, κατα τη διαρκεια καποιων αποκεφαλισμων, (περιοχη του κοσμου δε θυμαμαι) ο λαος επαιρνε το κεφαλι του αποκεφαλισμενου εγκληματια, το εβαζε σε ενα σακι και το πεταγε ο ενας στον αλλον κλοτσωντας το. Αυτο ηταν, ας πουμε, η απαρχη.

Οι Μαγια ηταν πολυ μπροστα. Μας χαριζουν αιωνες απολαυσης, ανακαλυπτοντας τη σοκολατα...

stokegeo είπε...

Μπρρρ... Μακάβρια εκδοχή!!!

Όσο για τη σοκολάτα, συμφωνώ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...