Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο «ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ» ΡΑΙΑΝ

Ο Ράιαν Γκίγκς γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1973 στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Το 1980 σε ηλικία 6 ετών ο πατέρας του Γκίγκς, επιτυχημένος παίκτης του ράγκμπι, μετεγγράφει στη Swinton RLFC και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η οικογένεια του Γκίγκς μετακόμισε νότια του Σουίντον στην πόλη Σάλφορντ του Μάτσεστερ. Η μετακόμιση αυτή αποτέλεσε μία τραυματική εμπειρία για τον Γκίγκς, διότι διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τους παππούδες του στο Κάρντιφ και αναγκάστηκε να τους αποχωριστεί.



Ο Γκίγκς αγωνιζόταν στη τοπική ομάδα του Σάλφορντ, τους Deans FC. Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα των Deans ηττήθηκε με το επιβλητικό 9-0, όμως πολλοί ήταν αυτοί που είπαν πως ο Γκίγκς ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Ενώ αποτελούσε κομμάτι ακόμη των Deans, ο Χάρολντ Γούντ, ο οποίος ήταν διαχειριστής της Μάντσεστερ και τοπικός κυνηγός ταλέντων, μίλησε προσωπικά στον Άλεξ Φέργκιουσον και προσπαθούσε να πείσει τους ιθύνοντες της Γιουνάιτεντ να τον αποκτήσουν. Ο Φέργκιουσον εντυπωσιάστηκε με την εμφάνιση του Γκίγκς με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-κάτω των 15 όπου σημείωσε τρία τέρματα  και σε συνδυασμό με τη συνολική του παρουσία σε όσα παιχνίδια τον είχε παρακολουθήσει, αποφάσισε πως θα ήταν χρήσιμος στο μέλλον για τη Γιουνάιτεντ. Έτσι, ο σκάουτερ της και ο Φέργκιουσον πήγαν σπίτι του Γκίγκς και του πρόσφεραν δύο χρόνια συμβόλαιο, το οποίο πέρα από την προπόνηση θα συνδυαζόταν και με σχολικές δραστηριότητες.

Επαγγελματικά η καριέρα του Γκίγκς ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου 1990 τη μέρα των δέκατων έβδομων γενεθλίων του, τη χρονιά που η Γιουνάιτεντ, τερμάτισε στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο Γκίγκς έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των «κόκκινων» απέναντι στην Έβερτον στο Όλντ Τράφορντ στις 2 Μαρτίου 1991, ως αλλαγή στη θέση του τραυματισμένου αριστερού μπακ. Στο πρώτο παιχνίδι, στο οποίο αγωνίστηκε ως βασικός ο Γκίγκς, έβαλε το μοναδικό γκολ του αγώνα με αντίπαλο τη μισητή Μάντσεστερ Σίτι. Μάλιστα, την ίδια χρονιά έκανε και το ντεμπούτο του με την Εθνική Ουαλίας, ενώ ορίστηκε αρχηγός της, το 2004.

Από εκείνη τη χρονιά κι έπειτα ο Γκίγκς σάρωσε τα πάντα. Έσπασε όλα τα κοντέρ, έχοντας κατακτήσει 24 Τίτλους, 11 Πρωταθλήματα, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 4 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1Διηπειρωτικό και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ακόμη,  έχει πετύχει μέχρι στιγμής 160 τέρματα με την φανέλα της Γιουνάιτεντ σε όλες τις διοργανώσεις. Έχει αναδειχθεί 1 φορά παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία (2008-2009) και 10 φορές στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς για την Πρέμιερ Λιγκ. Και δε τελειώνουν τα ρεκόρ του ακόμη… Είναι ο μοναδικός παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ που έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα Αγγλίας, έχει τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, αφού έσπασε το φράγμα των 100. Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε όλες τις σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία 19 χρόνια, και τέλος είναι ο μοναδικός παίκτης της Γιουνάιτεντ που έχει σκοράρει σε 14 διοργανώσεις Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε μία από τις δηλώσεις του ανέφερε: «Δεν έχω τελειώσει ακόμα…». Ύστερα από 20 χρόνια θητείας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο πλέον 37χρονος Ουαλός προσφέρει και με το παραπάνω τις υπηρεσίες του, δίνοντας σε κάθε παιχνίδι τον καλύτερο του εαυτό. Έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων και εντός, αλλά και εκτός γηπέδων με την ηγετική του φυσιογνωμία. Άλλωστε, έπειτα από ψηφοφορία των οπαδών αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης που φόρεσε τα κόκκινα, αφήνοντας πίσω του, δύο πραγματικούς θρύλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως είναι ο Τζόρτζ Μπέστ και ο Ερίκ Καντονά.

Να σκεφτείτε απλώς πως όταν ο Γκίγκς έκανε το ντεμπούτο του με τη Γιουνάιτεντ ο Ράφαελ και ο Φάμπιο οι δίδυμοι αδελφοί και δεξιοί μπακ που έχει στο δυναμικό της η Γιουνάιτεντ, ήταν μόλις οκτώ μηνών, ενώ ο Γουίλσιρ της Άρσεναλ δεν είχε καν γεννηθεί. Παίκτες πιστοί και αφοσιωμένοι στην ομάδα, αλλά και ποιοτικοί και προπάντων έχοντας διάρκεια αποτελούν «λαχεία» για κάθε σύλλογο. Ο Γκίγκς δεν έχει αποβληθεί σε αγώνα ούτε μία φορά και αυτό, κατά την γνώμη μου, φανερώνει στοιχεία του χαρακτήρα του που θα ζήλευαν πολλοί. Ο Γκίγκς ποτέ δε χαρακτηρίστηκε αστέρας, αλλά πάντοτε αναγνωριζόταν η αξία του και ήταν συμπαθής στη συντριπτική πλειοψηφία.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω πολλοί θα πίστευαν πως πρόκειται για έναν δισεκατομμυριούχο σταρ του ποδοσφαίρου, ο οποίος σπαταλάει χρήματα σε βίλλες και πάρτυ με μοντέλα, όμως η αλήθεια δεν είναι αυτή. «Δεν είναι αυτό που νομίζετε». Ο Γκίγκς είναι πατέρας δύο παιδιών, τα οποία όπως έχει δηλώσει τα υπεραγαπάει και δε του αρέσουν και πολύ τα φώτα της δημοσιότητας, σε αντίθεση με κάποιους άλλους νεόπλουτους (ονόματα δε λέμε….).

Θα ήθελα να καταλήξω, αν και θα μπορούσα να κάθομαι ώρες μπροστά στον υπολογιστή και να γράφω για αυτόν τον παίκτη που είναι άξιος θαυμασμού, πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακολουθεί μία συγκεκριμένη φιλοσοφία και για αυτό το λόγο πολλοί από τους παίκτες της είναι από την ακαδημία της. Είναι μία «βιομηχανία παραγωγής» παικτών. Διαλέγει παίκτες από κάθε γωνιά του κόσμου, τους οποίους, μάλιστα, συνήθως παίρνει χωρίς να έχει ανταγωνισμό αφού, είτε δεν τους ζητούν άλλοι, είτε όποιος τους διεκδικεί, δεν επιμένει στην απόκτηση τους γιατί δεν δίνει προτεραιότητα σε αυτούς. Και όμως ένας από αυτούς είναι ο Γκίγκς και ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Τσικαρίτο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η Γιουνάιτεντ έχει πάψει να το κάνει αυτό με μεγάλη συχνότητα, διότι το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και τα τρόπαια φέρνουν χρήματα. Γι’ αυτό το λόγο  από τους 14 ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε ο σερ Αλεξ απέναντι στη Σάλκε, μόνο οι 5 είναι Βρετανοί και από αυτούς μόλις ο Γκιγκς και ο Σκόουλς προέρχονται από την ακαδημία της.

Τα συμπεράσματα δικά σας….


  Επιμέλεια: Γιώργος

3 σχόλια:

Editor είπε...

Εξαιρετική δουλειά. Θα μπορούσε, ωστόσο, να είναι μεγαλύτερη η αναφορά στις δικές σου απόψεις και πληροφορίες και μικρότερη στα νούμερα και στους αριθμούς.

KANTHAR0S είπε...

Παιχταράς.

Unknown είπε...

Κοίτα που θα μάθω και ποδόσφαιρο μέσα από αυτό το blog.... Μπράβο Γιώργο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...