Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΚΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ!

Όλοι λύσαξαν να μην το ποστάρω. Εγω, όμως, πιστεύω ότι λίγες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις πάντα κάνουν καλό (έτσι για να σκάσετε). Αφήστε που αυτή η πιο αχρηστη πληροφορία της εβδομάδας είναι από τις αγαπημένες μου (βλέπετε λατρεύω τις άχρηστες πληροφορίες. Έχω και βιβλιαράκι με δαύτες). Σας παρουσιάζω, λοιπόν...




ΤΑΡΑΑΑΑΝ ΤΑΡΑΑΑΝ



Το πιο δηλητηριώδες ψάρι στον κόσμο: πετρόψαρο!!!!   

Το πετρόψαρο ανήκει στο γένος ψαριών Synanceia (της οικογένειας Synanceiidae), του οποίου τα μέλη είναι δηλητηριώδη, επικίνδυνα και μπορούν ακόμη και να αποβούν θανατηφόρα για τους ανθρώπους. Το πιο δηλητηριώδες ψάρι στον κόσμο, όπως χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές, ζει στις παράκτιες περιοχές  του ινδο-ειρηνικού ωκεανού και στα βόρεια αυστραλιανά νερά. Όταν απειλείται το πετρόψαρο εκκρίνει νευροτοξίνες από τους αδένες των δεκατριών πτερυγίων που βρίσκονται πάνω στη σπονδυλική  του στήλη. Τα πτερύγια αυτά, που μοιάζουν με βελόνες, ορθώνονται όταν το ψάρι βρίσκεται σε κίνδυνο.



Ονομάζεται πετρόψαρο, γιατί είναι ικανό να καμουφλάρεται παίρνοντας το χρώμα της πέτρας και, έτσι, σχεδόν να μην ξεχωρίζει από αυτήν. Έχει συμβεί δύτες να πατήσουν πετρόψαρα περνώντας τα για πέτρες. Όταν ένας άνθρωπος περπατήσει πάνω στα πτερύγιά του πετρόψαρου το δηλητήριο που αυτά περιέχουν εκκρίνεται στο πόδι του. Τέτοιου είδους τσιμπήματα έχουν παρατηρηθεί μέσα στο νερό, αλλά και έξω από αυτό, αφού το αξιοπερίεργο τούτο ψάρι μπορεί να ζήσει έξω από το νερό μέχρι και για 24 ώρες.

Το τσίμπημά του προκαλεί βασανιστικό πόνο και μια τεράστια διόγκωση αναπτύσσεται γρήγορα με το θάνατο των ιστών. Η δριμύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το βάθος της διείσδυσης και τον αριθμό των πτερυγίων. Τα αποτελέσματα του δηλητηρίου είναι η αδυναμία των μυών, η προσωρινή παράλυση και ο κλονισμός, τα  οποία μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο εάν το άτομο δεν λάβει άμεση βοήθεια.

Πέρα από το απίστευτα θανατηφόρο δηλητήριο που διαθέτει, άλλο χαρακτηριστικό του πετρόψαρου που εκπλήσει είναι ο τρόπος που προσεγγίζει τη λεία του. Καθώς στέκεται πάνω στα βράχια στον πυθμένα της θάλασσας, τόσο τέλεια καμουφλαρισμένο που δεν ξεχωρίζει από αυτά,  τα μικρά ψάρια και οι γαρίδες, με τα οποία τρέφεται, δεν το ξεχωρίζουν. Όταν αυτά το πλησιάσουν αρκετά, ανοίγει το στόμα του και με μια αστραπιαία κίνηση τα καταβροχθίζει. Η επίθεσή του υπολογίζεται ότι διαρκεί μόλις 0,015 δευτερόλεπτα!

Και ένα πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι:
 



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ

2 σχόλια:

κορωναγραμματα είπε...

κοιτα τι μπορείς να παθεις από το σκατόψαρο... (πολύ ωραίο κείμενο μαίρη)

babis k είπε...

ΒΡΑΣΤΟ ΣΟΥΠΑ ΜΟΥΡΛΙΑ.....ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΛΟΓΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΟΙ ΔΥΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΤΑΝΕ ΠΟΤΕ...ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΟΥΝ ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΑΝΕ ΠΑΝΤΑ ΓΑΝΤΙΑ...ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...