Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Όλα όσα ακούγονται γύρω από την ελληνική αναδιάρθρωση - Πόσο κοντά είναι τελικά;

Όλα όσα ακούγονται γύρω από την ελληνική αναδιάρθρωση - Πόσο κοντά είναι τελικά;


Γεμάτο ραγδαία φημολογία, κινδυνολογία, προβλέψεις, εκτιμήσεις, mail και πισώπλατες μαχαιριές, το τελευταίο 10ήμερο ήταν αναμφίβολα αφιερωμένο στην Ελλάδα. Πολιτικοί, αναλυτές, δημοσιογράφοι, πολίτες όλοι είπαν την άποψη τους για το ελληνικό χρέος και την πορεία του. Ποιοι τάχθηκαν κατά (της αναδιάρθρωσης και όχι μόνο) και ποιοι υπέρ είναι δύσκολο να πούμε, γιατί ο πολιτικός λόγος είναι πάντα διφορούμενος. 

Ωστόσο, κάποιοι τάχθηκαν κατάφορα υπέρ της αναδιάρθρωσης και άλλοι προσπάθησαν με το λόγο να κρύψουν αυτά που σχεδιάζουν, για μια Ελλάδα η οποία είναι ίσως και η τελευταία που έχει λόγο πάνω στα εσωτερικά της ζητήματα.


«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι», τονίζουν εδώ και μέρες γερμανικής προέλευσης κυβερνητικοί κύκλοι, αποποιούμενοι βέβαια κάθε ευθύνη για πίεση της χώρας μας προς αυτή την κατεύθυνση...
Δηλαδή, τα δημοσιεύματα που ήθελαν το Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας να καταστρώνει το σχέδιο της αναδιάρθρωσής μας προ ημερών ήταν ψευδή;;;

Και ενώ τα CDS των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν αύξουσα πορεία, η κυβέρνηση αρνείται δημοσιεύματα που τη θέλουν να έχει ζητήσει ήδη από το ΔΝΤ και την ΕΕ περαιτέρω οικονομική στήριξη. Όπως μετέδιδε προ ολίγων ημερών το Bloomberg, το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους αναρριχήθηκε στις 1.155 μονάδες βάσης στις 15 του μηνός, ενώ οι πιθανότητες μοιραίας αποτυχίας των ελληνικών «προσπαθειών» αγγίζουν το 63%... Ωστόσο, «όλα αυτά είναι γελοία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Παπακωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάμε το περιβόητο mail το οποίο κυκλοφόρησε από στελέχη της Citigroup στην Αγγλία και αναφερόταν στην ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα. «Παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό και το υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο», έσπευσε να συμπληρώσει το Υπ. Οικονομικών, διαψεύδοντας φυσικά δημοσιεύματα, τα οποία, πολύ φοβάμαι, ότι αργά ή γρήγορα θα τα δούμε και live. Παράλληλα, εκ νέου φήμες από το Λονδίνο προερχόμενες από επενδυτικές τράπεζες - όχι σε μορφή email - διαρρέουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε βίαιο haircut στα ομόλογα. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται υπό ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο των ρευστοποιήσεων από ξένους επενδυτές.


Αντίθετη άποψη φέρονται να έχουν οι διεθνείς αναλυτές. «Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι όχι κατά πόσο θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση, αλλά κατά πόσο θα καταλήξει σαν την Αργεντινή», δηλώνει εύστοχα ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini. Παράλληλα, ο David Zervos επισημαίνει πως η αναδιάρθρωση «θα μπορούσε να κλονίσει σημαντικά αγορές και χρηματοπιστωτικό κλάδο σε Ελλάδα και Ευρώπη». Βέβαια, από την άλλοι οι καθηγητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nicholas Economides και Roy Smith, σε άρθρο τους στους Financial Times, βλέπουν την αναδιάρθρωση ως μοναδική λύση για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει! Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να το παραδεχτεί ώστε να την αφήσει να αναδιαρθρώσει το χρέος», τόνισε προ ημερών σε συνέντευξή του στο CNBC ο Puru Saxena, CEO της Puru Saxena Weakth Management, θέλοντας να προτρέψει την ευρωπαϊκή ηγεσία να αφήσει την Ελλάδα να πάρει το δρόμο που πρέπει, ειδάλλως οι κίνδυνοι για κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού θα βρεθούν σε απόσταση αναπνοής. «Κάθε πολιτική προσπάθεια ανατροπής της κατάστασης θα επιφέρει αρνητικό αντίκτυπό, καθώς η Ελλάδα πρέπει να πάρει το δρόμο που της αρμόζει», συμπληρώνει. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διαμηνύει από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Olli Rehn, σε μια νέα προσπάθεια να καταλαγιάσει το όργιο φημών που έχει ξεσπάσει για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν φυσικά η αποκάλυψη-σοκ ότι «το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν θα αναδιαρθρώσουμε το χρέος μας, αλλά πότε», σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα Υπουργού στην εφημερίδα Die Welt. «Είχαμε ήδη πει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ από τις αρχές του 2010 ότι θα ήταν καλύτερα εάν το πακέτο στήριξης συνδεόταν εξ αρχής με αναδιάρθρωση χρεών», συμπληρώνει ο φιλέλληνας Υπουργός...

Παράλληλα, τα πολιτικά κεφάλια εκφράζουν τις δικές τους απόψεις. (καθείς με το χαβά του που λέει και ο λαός).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet διατείνεται ότι «η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, από το να ακολουθήσει τα μέτρα λιτότητας». «Νέα μέτρα είναι αναγκαία για την Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά και ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble. Η Γαλλίδα Υπ. Οικονομικών, Christine Lagarde επισημαίνει το πόσο καταστροφική θα είναι η αναδιάρθρωση για την Ελλάδα, καθώς μετά δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.

Όλες οι εξελίξεις περνάνε μπροστά από τα μάτια της χώρας και ουσιαστικά δεν κάνουμε κάτι, έστω για να ταχθούμε σε μια μεριά. Τα λόγια και οι φαμφαρολογίες δεν φτάνουν. Πολύ φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα μας προλάβουν. ως είθισται!!!


επιμέλεια: Μίνα

2 σχόλια:

babis k είπε...

ΟΤΑΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΙΜΕΝΑ ΘΑ ΚΛΕΙΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΕΣ..... ΘΑ ΤΙΣ "ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ"ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.....ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΟΛΟΙ...ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΡ Ο ΩΧΑΔΕΛΦΙΣΜΟΣ!!!

κορωναγραμματα είπε...

afto prepei na ginei.. na kanume kati oloi... alla prospathun na mas apotharinun oso paei... mas vasanizun wste otan parun tis megales apofaseis na mhn exume kuragio g adidrash... anyway... thelw na xw ebistosunh sto lao

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...