Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ Ο ΜΙΔΑΣ


 Είναι μόλις 26 ετών και έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε δύο από τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το ταλέντο του, το οποίο εξελίσσει συνεχώς όσο περνάνε τα χρόνια. Μπορεί να είχε κάποια προβλήματα συμπεριφοράς όταν μετακόμισε στην Αγγλία, αλλά ίσως και ένας λόγος για αυτό να είναι η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος από την Πορτογαλία και η είσοδός του στην ελίτ των συλλόγων.
 Όταν έδωσε τα χέρια με την διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μπήκε αμέσως στο στόχαστρο όλων και η σύγκριση με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν αναπόφευκτη. Ήταν η χρονιά που ο διεθνής Άγγλος είχε αποχωρήσει λόγω και της κόντρας του με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο Σκοτσέζος τεχνικός είδε στο πρόσωπο του Πορτογάλου όχι μόνο τον αντικαταστάτη του «Μπεκς» αλλά τον ποδοσφαιριστή, για τον οποίο θα παραμίλαγε στην συνέχεια ολόκληρος ο πλανήτης. 





Ο Ρονάλντο είχε έξι παραγωγικές χρονιές στους «Κόκκινους Διαβόλους», με την σεζόν 2007-2008 να είναι η καλύτερή του στο Μάντσεστερ, με βάση του αριθμούς. Σε 34 συμμετοχές ο διεθνής άσος είχε βρει 31 φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Αποτέλεσμα αυτών των εμφανίσεων ήταν να ενδιαφερθεί η Ρεάλ Μαδρίτης, γνωστή παγκοσμίως όχι μόνο για τις επιτυχίες της, αλλά και για την επιθυμία των ιδιοκτητών της να πλαισιώνουν ότι πιο «hot» και εμπορικό υπάρχει στην αγορά. Έτσι συνέβη και με την περίπτωση του Ρονάλντο. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέθεσε μια πρόταση, που μόνο εξωπραγματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σίγουρα δεν θα άφηνε ασυγκίνητη καμία ομάδα. Ο Ρονάλντο έμελλε να συνεχίσει την καριέρα του και το όνειρό του στην Μαδρίτη για λογαριασμό των «Μερένχες» και να μείνει παράλληλα και στην ιστορία ως η πιο δαπανηρή μεταγραφή, που έχει σημειωθεί ποτέ στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Μετά από αίτημα του Ρονάλντο, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να φύγει και μετά από συζήτηση με τους εκπροσώπους του παίκτη, η Γιουνάιτεντ αποφάσισε να δώσει την άδεια στην Ρεάλ Μαδρίτης να μιλήσει με τον ποδοσφαιριστή. Ο «CR7» υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας έξι ετών, με ετήσιο μισθό 13 εκατομμύρια ευρώ! Πάντως δίπλα στον Ρονάλντο και ο ατζέντης του παίκτη, Ζορζ Μέντες, έκανε την τύχη του, διότι έλαβε το 10% του ποσού (9,3 εκ. ευρώ), για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.
Ο Πορτογάλος σούπερ στάρ εκτός από το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής, πέτυχε ακόμη μερικά ρεκόρ, όπως αυτό του ρεκόρ προσέλευσης κόσμου στην παρουσίαση. Αν αναλογιστεί κανείς πως το γήπεδο των «Μερένχες» έχει χωρητικότητα 80.000 θεατές, εκείνη την ημέρα φιλοξένησε 90.000 και αυτό χάρη στην εξέδρα που είχαν στήσει οι Ισπανοί ειδικά για την περίσταση. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς…. Ο Κακά, ο οποίος παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου πούλησε 600 φανέλες μόνο στην Ισπανία εκείνη την ημέρα, και 3500 σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα τα νούμερα για τον Κριστιάνο ήταν εξωφρενικά! Μετά τα την παρουσίαση του Πορτογάλου το επίσημο κατάστημα της Ρεάλ στο «Μπερναμπέου» πούλησε 2000 φανέλες μέσα σε μόλις δύο ώρες,  δηλαδή περίπου 15 φανέλες το λεπτό! Η κάθε μία κόστιζε 85 ευρώ και έτσι τα πρώτα έσοδα ανέρχονταν στο ποσό των 170.000 ευρώ..Ακόμη, ένα ρεκόρ είναι αυτό των ετησίων απολαβών του. Ο Ρονάλντο αμείβεται με 13 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και μάλιστα είχε ζητήσει  αρχικά να έχει και ένα ποσοστό από τις πωλήσεις από τις φανέλες, πράγμα που απορρίφθηκε από τη διοίκηση. Μπορείτε να κρατηθείτε όμως, γιατί υπάρχει και το ρεκόρ της αποδέσμευσης. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα θέλει να αποκτήσει τον Ρονάλντο και θέλει να σπάσει την ρήτρα του, θα πρέπει να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ! Αν φυσικά το έχει… 

Τα συνολικά έσοδα (μισθοί, δώρα, και διαφημίσεις) του  Ρονάλντο για το 2010 ανέρχονται στα 38$ εκατομμύρια και αυτό τον κάνει το  Νο 2 της κατάταξης των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του πλανήτη. Στη περίπτωση του Πορτογάλου, τα μισά του έσοδα προέρχονται από την Real, και τα υπόλοιπα μισά από τα διαφημιστικά συμβόλαια που έχει με τις Nike, Armani, Castrol, κ.ά.  Πιο συγκεκριμένα  τα έσοδα του Ρονάλντο μόνο από τις διαφημίσεις είναι 10 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκ. είναι από τη Nike.
Ο τρόπος με τον οποίο αμείβονται οι αθλητές στα ομαδικά σπορ διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται στα ατομικά. Στα πρώτα, οι παίκτες υπογράφουν συμβόλαια με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και οι απολαβές τους καθορίζονται ετησίως βάσει του συνολικού ύψους του συμβολαίου τους. Σ’ αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται τα πριμ για νίκες ή κατακτήσεις τροπαίων. Και φυσικά, οι παίκτες «τιμώνται» αναλόγως της αγωνιστικής τους αξίας (εγνωσμένης ή όχι), η οποία καθορίζει με τη σειρά της την αγοραστική τους δύναμη. Για παράδειγμα, όταν η Manchester United απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο από την Sporting Λισσαβόνας έναντι περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ σε ηλικία μόλις 18 ετών, το έκανε όχι για την αναγνωρισμένη αγωνιστική του αξία αλλά για το ταλέντο που θα ανέβαζε την τιμή μεταπώλησής του. Όπως και έγινε.
Τα απίστευτα επιτεύγματα του στο κεφάλαιο του σκοραρίσματος το οποίο θα τον φέρει και στην κορυφή της λίστας των σκόρερ όλων των εποχών στην Ισπανία, μέσα σε μία σεζόν,  θα του επιφέρουν και το Χρυσό Παπούτσι. Ο Πορτογάλος, που πλέον έχει 65 γκολ σε 63 αγώνες πρωταθλήματος σε δύο χρόνια με τους Μερένχες, έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών με 40 τεμάχια σε μία σεζόν. Στα 38 τέρματα είχαν φτάσει οι Τέλμο Θάρα της Μπιλμπάο τη σεζόν 1950-51 και ο Ούγκο Σάντσες της Ρεάλ την περίοδο 1989-90. Ο 26χρονος διαδέχεται στη θέση του πρώτου σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος πέρυσι πέτυχε 34 γκολ στην Primera Division.

Ακόμη, ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης έχει πετύχει συνολικά 29 γκολ στο Τσάμπιονς Λίγκ, ενώ φέτος σημείωσε 6 και κυνηγάει το ρεκόρ του Μέσι το οποίο είναι 12 γκολ. Τέλος, πέτυχε τη φετινή χρονιά και 4 γκολ στο κύπελλο Ισπανίας.

Σίγουρα, όμως, όταν βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας τον Ρονάλντο, μόνο τα ρεκόρ δε σκεφτόμαστε. Το θέαμα που προσφέρει είναι αυτό που αγαπάμε όλοι στο ποδόσφαιρο και ο λόγος που έχει αγαπηθεί και ο ίδιος, τόσο από τους Μαδριλένους όσο και από ποδοσφαιρόφιλους, παγκοσμίως. Είναι ίσως εγωκεντρικός, πως άλλωστε να μην είναι όμως, καθώς έχεις την αίσθηση πως δε του λείπει τίποτα, ζώντας σε υπερπολυτελείς κατοικίες, με πανάκριβα αμάξια, πάρτυ, ωραίες γυναίκες και όντας αναγνωρίσιμος από όλο τον κόσμο; Ο Ρονάλντο είναι μία από τις διασημότητες ο οποίος ολοκληρώνει τα όνειρα πολλών ανθρώπων και κυρίως παιδιών. Και ποιος δε θα ήθελε να είχε την ευκαιρία να βρίσκεται στη θέση του Ρονάλντο για μια στιγμή; Ποιος δεν προσπαθεί να τον αμφισβητήσει και να τον επικρίνει με το κάθετι και να σχολιάσει την κάθε του κίνηση αρνητικά, για να νιώσει καλύτερα ο ίδιος;

Πάντως πρόσφατα ο Ρονάλντο λέγεται πως απέρριψε τα πετροδόλαρα  της Μάντσεστερ Σίτυ και του σεϊχη Μανσούρ, ο οποίος του πρόσφερε 400.000 ευρώ την εβδομάδα και συνεπώς 57.000 ευρώ τη μέρα, ενώ στη Ρεάλ πρόσφερε 170 εκ. ευρώ!!!!! Νομίζω πως το παράκανε… όντως αξίζει τόσα χρήματα ένας θνητός; Για ποιο λόγο; Τι αξία όμως έχουν αυτά τα λεφτά μπροστά στα 20.000.000.000 του σεϊχη;

Ο Ρονάλντο θα μπορούσε να πάει στο Μάντσεστερ και να κολυμπάει στο ρευστό, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι στη μυθική πρόταση, να κάνει διακοπές, τουρ και βόλτες στο Βασιλικό Παλάτι του Ντουμπάι, όπως του υποσχέθηκαν οι Άραβες, όμως δήλωσε πιστός στην ομάδα του και έστειλε ένα μήνυμα σε όλους μας.. «Θα μπορούσα να έχω κυνηγήσει να παίρνω τα διπλάσια. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟ ΠΑΝ»

Επιμέλεια: Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...