Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

10 μικροί Βέγγοι

Τρέχουμε πίσω από τους εαυτούς μας. Και ο Βέγγος πίσω από τον εαυτό του έτρεχε...




Αν και έχω δει μόνο ελάχιστες ταινίες του Βέγγου, αν και δεν τον έχω ζήσει την εποχή της ακμής του, σήμερα που ενημερώθηκα για το θάνατό του ένιωσα ένα πλάκωμα.


Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ εντάσσει το θάνατο του Βέγγου στη στήλη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Μα, αυτός ο άνθρωπος είναι ένας παράγοντας πολιτισμού... Όπως και ο Ρασούλης και ο Παπάζογλου, που επίσης μας άφησαν το τελευταίο διάστημα.

Μας άφησαν μόνους. Αντιμέτωπους με τους εαυτούς μας. Άραγε η γενια του i-phone θα μπορέσει να παράγει πολιτισμό; Θα υπάρξουν άξια μέλη της γενιάς μου να αντικαταστήσουν αυτούς τους ανθρώπους; 






Πιστεύω, ότι όλοι όταν ακούν για το θάνατο αυτών των σπουδαίων ατόμων νιώθουν λύπη, για δύο λόγους:
Αφ' ενός, γιατί ξέρουν πως χάνεται το παρελθόν και αφ' ετέρου, γιατί δυσπιστούν για το μέλλον.

Όλοι μας, αργά ή γρήγορα, γινόμαστε μικροί Βέγγοι. Τρέχουμε να προλάβουμε τα "πρέπει" μας. Όμως, διαφέρουμε από τον κλασσικό χαρακτήρα που διακομωδούσε ο Βέγγος στις ταινίες του σε ένα βασικό σημείο: εκείνος έτρεχε πίσω από ρεαλιστικά "πρέπει", ενώ εμείς, πολλές φορές, και πίσω από επίπλαστα.

Θέλω να ελπίζω, πως θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την πλεκτάνη, στην οποία, κατά ένα μέρος, μόνοι μας έχουμε μπλεχθεί και, κατά ένα άλλο μέρος, μας έχουν μπλέξει. 
Είμαστε μια γενιά πιο εξελιγμένη από αυτή που φεύγει σιγά σιγά. Το θέμα είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να το εκμεταλλευθούμε.

Επιμέλεια: Μαρία

7 σχόλια:

Editor είπε...

Ο Θανάσης Βέγγος δεν είχε καλή άποψη για τους δημοσιογράφους. Οχι άδικα, ίσως, καθώς αντιμετωπίσθηκε με κριτική που ίσως υππήρξε σκληρή ή και άδικη για ατυχείς επιχειρηματικές κινήσεις του και ήταν αρκετά ευαίσθητος για να αντέξει αυτή τη στάση απέναντι του. Αυτό το κείμενο ωστόσο σε βεβαιώ ότι θα το απολάμβανε γιατί ήταν έντιμος άνθρωπος... απολΕάν

3-point είπε...

Αλλο ένα ωραίο άρθρο...!Νομίζω ότι όλα τα λεφτά είναι αυτό το οποίο λες περίπου στην μέση του κειμένου σου. Φοβόμαστε ότι το μέλλον δεν θα είναι ανάλογο. Εγώ προσωπικά αισιοδοξώ πάντως. Σε κάθε εποχή ανεξαρτήτως των δυσκολιών που υπήρχαν πάντοτε βρίσκαμε διεξόδους....

ΥΓ1: Ωραία η μουσική που έχετε βάλει, σε βοηθά να διαβάσεις ευκολότερα ένα κείμενο.

Χρήστος Λαζαρίδης είπε...

"Καλοί μου άνθρωποι"...Το ύστατο χαίρε στον κωμικό του λαού...

κορωναγραμματα είπε...

eides kwsta?? eipame na sas diefkolinume:) (mina) oreoi oi god is an austronat.. tha saresune esena

κορωναγραμματα είπε...

Μάλλον, δε συμπαθούσε τους δημοσιογράφους όχι γενικά, αλλά στο επίπεδο που παραβίαζαν την ιδιωτικότητά του. Δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι συχνά γίνονται πολλοί εκνευριστικοί στην προσπάθειά τους να βγάλουν την είδηδη.

κορωναγραμματα είπε...

Κυριε Παπαντωνίου σας ευχαριστώ πολύ.

Εγώ είμαι απαισιόδοξο άτομο. Η γενιά μας δεν προσπαθεί να βρει διεξόδους. Είναι αδρανής. Ανησυχώ για το αν τελικά θα καταφέρει να βρει.

Η μουσική είναι επιλογή της Μίνας και μου άρεσε και μένα πολύ όταν την άκουσα.

κορωναγραμματα είπε...

Χρήστο νομίζω ότι και ο ίδιος ο Βέγγος ήταν ένας "καλός άνθρωπος". Πιστεύω ότι έγινε κωμικός του λαού, επειδή οι καλοί άνθρωποι είναι συνήθως αγαπητοί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...