Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

EL CLASICO ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


EL CLASICO ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


Η μονομαχία των δυο κορυφαίων ισπανικών συλλόγων είναι πλέον γεγονός. Η αναμέτρηση των «βαρέων βαρών» του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, θα καθηλώσει όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο, απόψε. Μετά το επιβλητικό 5-0 της κατόχου του Ισπανικού πρωταθλήματος Μπαρτσελόνα, επί της αιωνίου αντιπάλου της, Ρεάλ, τον περασμένο Νοέμβριο στο Καμπ Νου, ακολούθησε η ρεβάνς στις 16 Απριλίου στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται ισόπαλες 1-1. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα θα ξανασυναντηθούν στα ημιτελικά του Champions League, της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Πέντε φορές μέσα στην ίδια σεζόν οι δύο ομάδες είχαν αγωνιστεί ξανά μόνο τη σεζόν 1906-1907.

Πρόκειται για τον τελικό Κυπέλλου Ισπανίας. Ο θεσμός αυτός μετρά 109 χρονια ύπαρξης. Το πρώτο Copa del Rey, το είχε κατακτήσει η Μπαρτσελόνα, η οποία έχει συνολικά 23 κύπελλα Ισπανίας σε αντίθεση με τη Ρεάλ που έχει 6 λιγότερα. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα επιδιώξει να σπάσει την κατάρα των 18 χρόνων χωρίς κύπελλο, ενώ η Μπαρτσελόνα αντίθετα γεύτηκε τη χαρά του κυπέλλου το 2009 και φέτος έχει ως στόχο την κατάκτηση του treble (Ισπανικό πρωτάθλημα, κύπελλο Ισπανίας και champions league).


Η Ρεάλ Μαδρίτης, η πιο επιτυχημένη ομάδα του 20ου αιώνα, έπειτα από ψηφοφορία της FIFA, με 31 πρωταθλήματα Ισπανίας (La Liga),17 Copa del Rey, 8 Ισπανικά super cup, 9 Champions League, 2 κύπελλα UEFA, 1 ευρωπαικό super cup και 3 διηπειρωτικά κύπελλα , θεωρείται ο σύλλογος με τα περισσότερα έσοδα. Την ονομασία της όπως επίσης και την κορώνα στο έμβλημα της την οφείλει αποκλειστικά στον βασιλιά Αλφόνσο τον 13ο. Η λέξη «Real» είναι ισπανική και στα ελληνικά μεταφράζεται ως βασιλικό, γι’ αυτό άλλωστε το προσωνύμιο της Ρεάλ, είναι «βασίλισσα». Ακόμη, η λέξη «Real» συνοδεύει κι άλλα ονόματα ομάδων, όπως τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, τη Ρεαλ Ουνιόν, τη Ρεάλ Μπέτις, τη Ρεάλ Ζαραγόσα και Ρεάλ Μαγιόρκα. Τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης είναι άσπρα και η έδρα της, το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, το οποίο έχει χωρητικότητα 80.354 θεατές. Ο σύλλογος αυτός είναι συνώνυμος με τη λέξη χλιδή, αφού διαθέτει σχεδόν τα πάντα στους ποδοσφαιριστές της και η νοοτροπία της είναι να αποκτά κάθε χρόνο τους πιο εμπορικούς ποδοσφαιριστές που διαθέτει η αγορά, έστω κι αν αυτοί δε μπορούν να συνυπάρξουν μαζί και να αποφέρουν τίτλους στην ομάδα, γι’ αυτό, άλλωστε, ένα από τα ψευδώνυμα που έχει είναι “Los galacticos”, που σημαίνει οι “σουπερσταρς”.

Στις 22 Οκτωβρίου 1899 ο Joan Gamper σε μία συνέντευξη του στο «Los Deportes» εξέφρασε την επιθυμία του να ιδρύσει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου το όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Απο τότε, μέχρι σήμερα η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει 20 φορές τη La Liga, 25 φορές το Copa del Rey, 9 φορές το ισπανικό super cup, 3 το Champions League και 10 φορές το κύπελλο UEFA. Το 2009 έγινε ο πρώτος σύλλογος στην Ισπανία που έκανε το treble, ενώ την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη ομάδα στα χρονικά που πέτυχε το έξι στα έξι, έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα, κύπελλο, Champions League, ισπανικό super cup, ευρωπαϊκό super cup και κύπελλο συνομοσπονδιών (FIFA club World Cup). Τα χρώματα της είναι μπλε και κόκκινο, ενώ στο έμβλημα της υπάρχουν τα χρώματα της σημαίας της Καταλονίας. Το προσωνύμιο της Μπαρτσελόνα είναι  «μπλαουγκράνα», το οποίο από τα καταλανικά στα ελληνικά δεν έχει ακριβή μετάφραση και έτσι μπορούμε να πούμε πως η μετάφραση του είναι ο συνδυασμός των χρωμάτων της ομάδας. Η έδρα της Μπαρτσελόνα, είναι στο Camp Nou Stadium, το οποίο χωράει 99.354 θεατές, ακριβώς 19.000 περισσότερους απο το Santiago Bernabeu. Η Μπαρτσελόνα είναι ο δεύτερος σύλλογος της Ισπανίας μετά τη Ρεάλ με τα περισσότερα έσοδα.

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν αποτυπώνεται μόνο στα αγωνιστικά ζητήματα, αλλά επεκτείνεται και σε διαφορές που έχουν έξω απο το γήπεδο. Η Ρεάλ θεωρείται ότι ήταν για πολλά χρόνια η ευνοούμενη του δικτάτορα Φράνκο, των βασιλιάδων, αλλά και ισπανικών κυβερνήσεων, ενώ η Μπαρτσελόνα συχνά αντιμετωπίστηκε άνισα, προς όφελος της μισητής αντιπάλου της. Η Μπαρτσελόνα θεωρείται ότι εκφράζει περισσότερο προοδευτικές και φιλολαϊκές τάσεις ως ομάδα, ενώ η Ρεάλ είναι περισσότερο συντηρητική και ταυτίζεται με το κατεστημένο. Επίσης, οι Καταλανοί της Μπαρτσελόνα ζουν την ανεξαρτησία τους, επειδή πιστεύουν ότι αδικούνται σε σχέση με τους Μαδριλένους της Ρεάλ.

Ο σημερινός τελικός κυπέλλου θα διεξαχθεί στο στάδιο «Μεστάγια» , το οποίο έχει φιλοξενήσει ως έδρα της Βαλένθια αναρίθμητους επίσημους αγώνες των «νυχτερίδων» για τη Πριμέρα Ντιβισιόν, το ισπανικό κύπελλο και τις ευρωπαικές διοργανώσεις. Επιπλέον, έχει φιλοξενήσει παιχνίδια της Εθνικής Ισπανίας, ανάμεσα τους και το πρώτο ιστορικά επίσημο παιχνίδι της «φούρια ρόχα» επί ισπανικού εδάφους, στις 14 Ιουνίου 1925. Το Μεστάγια διαθέτει 52.000 θέσεις και είναι το 7ο σε χωρητικότητα γήπεδο της Ισπανίας, πίσω από το «Camp Nou» (99.350), το «Santiago Bernabeu» (80.350), το «Estadio de la Cartuja» (57.600), το «Lluis Companys» (56.000), το «Vicente Calderon» (54.500) και το «Benito Villamarin» (52.500). Με τις 52.000 θέσεις του, το «Μεστάγια» είναι η 5η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα έδρα της Πριμέρα Ντιβισιόν. Το καινούργιο γήπεδο «Mestalla», το οποίο ονομάστηκε έτσι από το μεγάλο κανάλι, μέρος του οποίου περνούσε κάτω από τον αγωνιστικό χώρο και τη δυτική εξέδρα, εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου του 1923 με έναν φιλικό αγώνα ανάμεσα στη Βαλένθια και την Λεβάντε (νίκη των «νυχτερίδων» με 1-0).

Οι «γίγαντες» του ισπανικού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου τίθενται να προσφέρουν θέαμα στα εκατομμύρια των θαυμαστών τους. Όταν πρόκειται για ομάδες που βρίσκονται σε τόσο υψηλό επίπεδο πιθανόν να μην γνωρίζουμε το ποιος είναι καλύτερος, διότι η κάθε ομάδα έχει γράψει τις δικιές της χρυσές σελίδες στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Εμείς πάντως ευχόμαστε, ανεξάρτητα από το συναίσθημα που τρέφουμε για μία απο τις δύο ομάδες, νικητής να είναι το άθλημα.

 Επιμέλεια: Γιώργος


4 σχόλια:

Editor είπε...

Σούπερ επαγγελματική δουλειά.
Σοβαρή και υπεύθυνη παρουσίαση.

Unknown είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΩΣΤΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΜΗΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ.............ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.........ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΩΡΓΟ....

κορωναγραμματα είπε...

bravo sou giwrgo... tha steilume kala fintania sta EMME

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ είπε...

Άντε οι παλιοί να την κάνουμε σιγά - σιγά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...