Κρατάς στα χέρια σου ένα νόμισμα. Το πετάς στον αέρα και περιμένεις να προσγειωθεί στο χέρι σου με μια από τις δυό του όψεις: κορώνα ή γράμματα. Όμως, όσο το νόμισμα βρίσκεται στον αέρα, πριν αφήσεις την τύχη να καθορίσει το αποτέλεσμα, εσύ μέσα σου έχεις πάρει την απόφαση, έχεις διαλέξει ποια από τις δυο πλευρές θέλεις...

Αυτό το blog το διαχειρίζονται δύο άτομα διαφορετικά μεταξύ τους: η Μαρία και η Μίνα. Η Μαρία διαλέγει κορώνα, η Μίνα γράμματα. Και αυτό το blog είναι μια οντότητα που δημιουργείται από τη συνένωση των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, του πιο ανεκτίμητου νομίσματος, της ζωής.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ... ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ;;;


Δεν το γνωρίζεις; Πίστεψέ με δεν είσαι ο μόνος! Πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας είναι το περιβόητο Καρπενήσι, όπου όλοι οι Αθηναίοι κάποτε στη ζωή μας έχουμε πάει ή θα πάμε διακοπές. Πάμε, αλλά ότι είναι πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας δεν το ξέρουμε! Όλοι μας λίγο πολύ (παραδέξου το!) πάσχουμε από άγνοια γεωγραφίας. Όμως, δυστυχώς, το πρόβλημα της έλλειψης "γεωγραφιοσύνης" είναι ευρύτερο...

Παλιότερα, όταν η Ιρλανδία προέδρευε στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε γραμματόσημο στο οποίο απεικονίζονταν με μπλε χρώμα τα παλιά μέλη της Ε.Ε. και με κίτρινο τα τότε νέα. Όμως, αντί για την Κύπρο χρωματισμένη ήταν η Κρήτη!!! Το χειρότερο ήταν ότι, όταν της επισημάνθηκε το λάθος, η Ιρλανδία συνέχιζε να επιμένει πως το χρωματισμένο νησί ήταν η Κύπρος.


Αλλά και οι Έλληνες, ως έθνος, δεν πάμε πίσω! Πριν μερικά χρόνια Έλληνες μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια πανελλήνια έρευνα. Μία από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν ποια χώρα βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας. Για βοήθημα δινόταν ο παγκόσμιος χάρτης, χωρίς ονομασίες των χωρών. Στα νότια της χώρας μας, πάνω στο χώρο της Λιβύης, υπήρχε ένας αριθμός και έπρεπε να συμπληρωθεί το όνομα της χώρας. Από πεντακόσιους, περίπου, μαθητές, λιγότεροι από πενήντα έδωσαν τη σωστή απάντηση. Οτι δηλαδή, κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται κύρια η Λιβύη και όχι η Αίγυπτος, που ήταν η ευνοημένη λαθεμένη απάντηση...
Οι Εγγλέζοι υπερηφανεύονται που η γεωγραφία είναι ο 17ος κατά τη σειρά προτιμήσεων επιστημονικός κλάδος, ανάμεσα σε 180 συνολικά, στις εξετάσεις των ΑΕΙ. Παρ' όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι το 65% των Άγγλων πολιτών πιστεύουν πως η Μεγάλη Βρετανία αποτελείται από τέσσερα κράτη. Η Βρετανία, βεβαίως, αποτελείται από 3 κράτη, την Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία. Ένα μικρό ποσοστό, μάλιστα, στην ίδια έρευνα απάντησε ότι αποτελείται από πέντε.

Αλλά και στην Αμερική τα πράγματα δεν είναι καλύτερα! Σε έρευνα του αμερικάνικου National Geographic, η οποία αφορούσε το ηλικιακό γκρουπ 18-24, μόνο το 37% μπορούσε να βρει στο χάρτη το Ιράκ, αν και ο αμερικάνικος στρατός είχε ήδη εισβάλει εκεί και οι βιαιοπραγίες είχαν ξεκινήσει. Αλλά, ακόμα και μέρη μέσα στο ίδιο τους το κράτος δεν μπορούσαν να ορίσουν οι συμμετέχοντες. Για παράδειγμα, το 50% δεν μπορούσε να τοποθετήσει σωστά τη Νέα Υόρκη, την 3η μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι, μετά τον τυφώνα Κατρίνα, τα δύο τρίτα των Αμερικανών αδυνατούσαν να βρούν τη Λουιζιάνα σε έναν χάρτη των ΗΠΑ. Τρομερό, επίσης, είναι πως 2 στους 10 Αμερικανούς δεν μπορούν να βρουν τον Ειρηνικό Ωκεανό στο χάρτη.

Η γεωγραφία δεν αφορά μόνο την τοποθεσία μιας περιοχής, αλλά και το τι συμβαίνει στο εσωτερικό αυτής της περιοχής και την αλληλεπίδραση της με τις υπόλοιπες. Η γνώση της γεωγραφίας είναι απαραίτητη σε όλους εμάς, έτσι ώστε, ως υπεύθυνοι πολίτες, να μπορούμε να κατανοήσουμε τη φύση των διαφόρων αλλαγών στους ανθρώπους, τα μέρη και το περιβάλλον. Εκείνος που ξέρει, κάποια βασικά έστω πράγματα περί γεωγραφίας, μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τον κόσμο και τα γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτόν. 

Φυσικά, το ελληνικό σχολείο δεν μας βοήθησε πολύ να μάθουμε γεωγραφία. Εγώ προσωπικά πάντοτε αντιλαμβανόμουν το μάθημα της γεωγραφίας ως τρομοκρατία, αφού το ύφος της δασκάλας όταν με ρωτούσε την πρωτεύουσα του τάδε νομού ήταν ιδιαίτερα απειλητικό και αφού κάθε λαθεμένη απάντησή μου σημειονόταν σε εκείνο το μπλοκάκι του τρόμου (το μπλοκάκι αυτό με έναν μαγικό τρόπο ασκούσε ιδιαίτερη επιρροή στον βαθμό μου). Πάντως, σήμερα, παρά την ελλιπή διδασκαλία της γεωγραφίας στο σχολείο, λειτουργούν δύο πανεπιστημιακά τμήματα γεωγραφίας στη Μυτιλήνη και την Αθήνα.
Επειδή, λοιπον, τελικά μάλλον και αυτό μόνοι μας θα χρειαστεί να το κάνουμε (εννοώντας ότι και σε αυτό τον τομέα μόνοι μας θα πρέπει να επιμορφωθούμε) σας παραθέτουμε το εξής: Το Μάιο του 2006 το National Geographic δημιούργησε το «My wonderful world» (www.mywonderfulworld.org) για να βοηθήσει στη βελτίωση των γεωγραφικών γνώσεων των ανθρώπων. Εμείς σας προκαλούμε να μπείτε στην ιστιοσελίδα και να τεστάρετε τον εαυτό σας με το τεστ γεωγραφικού IQ που υπάρχει εκεί. Εμείς, πάντως, για να ομολογήσουμε και την πικρή αλήθεια, δεν τα πήγαμε και τόσο καλά…

 επιμέλεια: Μαρία

6 σχόλια:

Editor είπε...

Ευτυχώς που δε με ρώτησες για το κείμενο σου γιατί θα σε έριχνα σε γκάφα.Νόμιζα ότι στη Μεγάλη Βρεττανία εντάσσεται και η Β.Ιρλανδία αλλά δεν είναι έτσι. Πράγματι, αυτά τα 3 κράτη τη σχηματίζουν. Η Β. Ιρλανδία είναι περιοχή που εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Αγγλίας, παρά τη σχετική ανεξαρτησία που έχει αποκτήσει.
Ωραίο το άρθρο αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομερειούλες.
Σε ευχαριστώ γιατί μαθαίνω πράγματα που δεν ήξερα.

Unknown είπε...

ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.ΠΩΣ ΟΜΩΣ? ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ (ΑΝΑΨΥΧΗΣ) ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΩ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΙ 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΣ.ΑΧ TI MOY ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΩΡΑ......ΠΗΓΑΙΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ, ΚΑΜΙΑ 7-8 ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΟΜΑ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ, ΩΣΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ : ¨ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ?¨"Ο ΕΝΑΣ ΕΙΠΕ ΑΑΑΑΑΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ, Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΠΕ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΙΑ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΥ...ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΙΣΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΙΧΕ ΣΚΑΣΕΙ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ.....¨ΚΑΛΑ ΒΡΕΕΕΕΕ ΤΙ ΣΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ????¨ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΕΜΕΙΣ........

κορωναγραμματα είπε...

emeis ftaime exw na pw profanws... alla kai to ekpaieftiko den paei pisw (Mina)

κορωναγραμματα είπε...

Λογικά περισσότερο εμείς φταίμε. Αλλά και το σχολείο αποθαρρύνει τα παιδιά. Δεν τους μαθαίνει να αγαπάνε τη γνώση γενικότερα και τη γεωγραφία ειδικότερα. Εμένα, για παράδειγμα, η γεωγραφία του σχολείου το μόνο που μου έχει αφήσει ως μνήμη είναι μια στείρα αποστήθιση νομών και ποταμών

Giorgos είπε...

Βασικά η Ιρλανδία είναι η 4η χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdom ή UK).

Giorgos είπε...

Βόρεια Ιρλανδία εννοώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...